Wykonanie
Dziś na obiad proponuję prostą, szybką i smaczną domową zapiekankę ziemniaczaną z dużą ilością warzyw i wiejską
kiełbaską. Do tego porcja witamin w postaci
sałaty z
pomidorkami koktajlowymi i pepperoni. Polecam!Składniki:· 1,5 kg
ziemniaków· 3
młode pory· 4 średnie
marchewki· 4-5 pętka
kiełbasy myśliwskiej·
masło do smażenia·
olej do smażenia· 300 g gęstego
jogurtu naturalnego· 1
jajko· 1 łyżka gęstej, kwaśnej
śmietany 18%·
sól·
pieprz·
gałka muszkatołowa·
oscypekZiemniaki gotujemy al dente (11-12 minut). Odcedzamy, obieramy ze skórki i tniemy w cienkie talarki.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pora tniemy w półtalarki. Na odrobinie
masła z łyżką
oleju podsmażamy
marchewkę i
pora. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na odrobinie
oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Wykładamy połowę ziemniaczanych talarków- układamy równą warstwę. Doprawiamy odrobiną
soli. Wykładamy podsmażone warzywa-
marchewkę z
porem. Na to układamy warstwę
kiełbaski. Na
kiełbaskę ostatnią warstwę talarków ziemniaczanych.
Jogurt łączymy ze
śmietaną i
jajkiem. Doprawiamy
solą,
gałką muszkatołową i
pieprzem. Wylewamy na
ziemniaki. Posypujemy startym
oscypkiem. Zapiekamy ok. 30-35 minut, temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z
sałatką z
roszponki i
pomidorków koktajlowych.
Sałatka:·
Roszponka 125 g· 250 g
pomidorków koktajlowych· 1
papryczka pepperoni z
oleju faszerowana
serem· łyżka podkarpackiego
miodu spadziowego ChNP· 2 łyżki
octu balsamicznego· 2-4 łyżki
oleju rydzowego GTS·
sól·
pieprzUmytą i osuszoną
roszponkę przekładamy na talerz. Układamy przekrojone na pół
pomidorki koktajolwe. Papryczkę kroimy w cienkie półplasterki- rozsypujemy po całej
sałatce. Łączymy ze sobą
miód,
ocet balsamiczny,
sól,
pieprz oraz
olej. Dressingiem polewamy
sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!