ßßß
Składniki:250 g ziemniaków300 g świeżego szpinakupuszka pomidorów3 łyżki śmietany 18%1 duże jajkosólpieprzgałka muszkatołowałyżeczka masładwa ząbki czosnkuWykonanie:Ziemniaki obierz i ugotuj przez kilka minut. Tak aby pozostały jeszcze lekko twarde. Pokrój je w plastry i rozłóż na dnie formy do zapiekania. Szpinak dokładnie umyj i oderwij łodygi. Większe liście porwij na mniejsze. Na patelni rozpuść masło i wrzuć szpinak. Gdy zmniejszy objętość dodaj drobno pokrojony czosnek. Dodaj łyżkę śmietany, przypraw solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj całość. Ułóż szpinak na ziemniakach. Pomidory rozdrobnij widelcem. Polej nimi ziemniaki. Wymiesza 2 łyżki śmietany z jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Polej masą warzywa. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25- 30 minut.Smacznego!