ßßß
300 g świeżego szpinaku2 szalotki100 g ziemniaków1 łyżeczka masła1 ząbek czosnku500 ml bulionu warzywnego100 ml śmietany/do zup/szczypta gałki muszkatołowejsól i pieprz do smaku2 jajka
Wykonanie:-Przygotować bulion warzywny, w którym można ugotować ziemniaki potrzebne do zupy.-Dokładnie umyty szpinak włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty.Przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.-Cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, dodać szpinak, ugotowane ziemniaki i niewielką ilość bulionu.-Wszystko dokładnie zmiksować, dodać pozostały bulion .- Zmiksowaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej.-Zupę zagotować i przelać do miseczek ,a na środku umieścić kleksik kwaśnej śmietany.-Podawać z jajkiem ugotowanym w koszulce.Aby ugotować jajka należy:W szerokim rondelku zagotować wodę ,wlać 1 łyżkę octu / na ok.1,5 l/ wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Jajko wbić do niewielkiej miseczki i delikatnie wlać na środek wody z jak najmniejszej wysokości. Gotować ok.2,5 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i umieścić w gorącej zupie. / po ugotowaniu pierwszego jajka należy usunąć resztki białka i włożyć kolejne/.Krem szpinakowy doskonale smakuje również z paluszkami grissini.