Wykonanie

Ostatnio wpadł mi w ręce produkt, który mnie po prostu zachwycił. To nowe warzywne spaghetti od Fit&Easy. Mają w ofercie
marchewkę i
buraka. Genialny pomysł z tym warzywnym
makaronem, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów i stworzyć wspaniałe dania. Możemy warzywne spaghetti upiec w piekarniku, zjeść na surowo, usmażyć na patelni lub ugotować na parze. Taka
marchewka to także świetna przekąska w pracy czy przed telewizorem. Świetnie smakuje w zupie, sosie, w sałatkach i w połączeniu z
makaronem czy
ryżem. Ja postanowiłam odrobinę zaszaleć i podałam placki ziemniaczane w towarzystwie
jogurtu i karmelizowanej
marchewki. Smakowały wspaniale. Już wiem, że nowe
makaronowe warzywa będą moimi ulubionymi produktami i
będę po nie często sięgać. A wy koniecznie spróbujcie warzywnych spaghetti.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków (waga po obraniu)- 2
jajka- 1 łyżeczka
soli- 1
czerwona cebula- 200 g
mąki pszennej- opakowanie spaghetti z
marchewki od Fit&Easy- łyżka
masła- łyżka
miodu-
sól do smaku - tak 1/4 łyżeczki-
jogurt naturalny gęsty-
olej do smażenia plackówWykonanie:Do misy miksera wkładamy pokrojone na kawałki
ziemniaki,
cebulę. Dodajemy
jajka,
sól i
mąkę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę - ja zmiksowałam wszystko w Thermomix (podzieliłam składniki na dwie części i zmiksowałam - obroty od 5 do 7 czas 20 sekund).Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.W czasie, gdy smażymy placki na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i wkładamy spaghetti z
marchewki, solimy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy
miód i jeszcze chwilkę przesmażamy.Na talerzu układamy placki, wykładamy porcję
jogurtu naturalnego i na wierzchu układamy nasze
marchewkowe spaghetti.Smacznego.