Wykonanie
Chodziły za mną kopytka z
dynią. Ostatnio zakupiłam jej dużą ilość na mus z
jabłkami i mi troszkę zostało, więc dodałam ją do
ziemniaków. Kopytka podałam dość nietypowo, ale ja tak bardzo lubię - na słodko, z
miodem i
cynamonem.Wyszedł bardzo pyszny i syty obiad, takie jesienne danie. Pogoda się zbuntowała, wieje straszliwie i jest zimno, ale mając takie kopytka pogoda mi nie straszna. Rano zakładam ciepły, gruby sweter i biegnę do pracy, rozgrzewam się na miejscu gorącą
kawą. Lecę kochani bo czas ucieka, miłego dnia wam życzę. I niech słoneczko świeci i liście się czerwienią.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
ziemniaków- 250 g dyni- 1
jajka- 40 g
mąki ziemniaczanej- 250-300 g
mąki pszennej- odrobina
soli-
miód akacjowy-
cynamon-
olej kokosowy lub
masłoWykonanie:
Ziemniaki i
dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy je razem w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie tłuczkiem do
ziemniaków rozgniatamy ugotowane i wystudzone
ziemniaki i
dynię. Dodajemy
jajko,
mąkę ziemniaczaną, odrobinę
soli oraz
mąkę pszenną. Jej ilość zależy od
ziemniaków. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części i przekładamy na blat podsypany
mąką. Zagniatamy ciasto ponownie i formujemy ruloniki, kroimy je na części. Jeżeli będzie taka potrzeba to dodajemy jeszcze ciut
mąki pszennej i zagniatamy ponownie. Powstałe kopytka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju, przekładamy na talerze. Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy lub
masło, wrzucamy kopytka i podsmażamy. Posypujemy
cynamonem i mieszamy. Odstawiamy z ognia i polewamy kopytka
miodem - na jedną porcję 1 łyżka
miodu, mieszamy i przekładamy na talerz. Można także podać z
jogurtem naturalnym, opcjonalnie możemy go posłodzić.