ßßß Cookit - przepis na Kopytka dyniowe podane z miodem i cynamonem

Kopytka dyniowe podane z miodem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Chodziły za mną kopytka z dynią. Ostatnio zakupiłam jej dużą ilość na mus z jabłkami i mi troszkę zostało, więc dodałam ją do ziemniaków. Kopytka podałam dość nietypowo, ale ja tak bardzo lubię - na słodko, z miodem i cynamonem.
Wyszedł bardzo pyszny i syty obiad, takie jesienne danie. Pogoda się zbuntowała, wieje straszliwie i jest zimno, ale mając takie kopytka pogoda mi nie straszna. Rano zakładam ciepły, gruby sweter i biegnę do pracy, rozgrzewam się na miejscu gorącą kawą. Lecę kochani bo czas ucieka, miłego dnia wam życzę. I niech słoneczko świeci i liście się czerwienią.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g dyni
- 1 jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 250-300 g mąki pszennej
- odrobina soli
- cynamon
- olej kokosowy lub masło
Wykonanie:
Ziemniaki i dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy je razem w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy ugotowane i wystudzone ziemniaki i dynię. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli oraz mąkę pszenną. Jej ilość zależy od ziemniaków. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części i przekładamy na blat podsypany mąką. Zagniatamy ciasto ponownie i formujemy ruloniki, kroimy je na części. Jeżeli będzie taka potrzeba to dodajemy jeszcze ciut mąki pszennej i zagniatamy ponownie. Powstałe kopytka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, przekładamy na talerze. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło, wrzucamy kopytka i podsmażamy. Posypujemy cynamonem i mieszamy. Odstawiamy z ognia i polewamy kopytka miodem - na jedną porcję 1 łyżka miodu, mieszamy i przekładamy na talerz. Można także podać z jogurtem naturalnym, opcjonalnie możemy go posłodzić.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/10/kopytka-dyniowe-podane-z-miodem-i.html