Wykonanie
Knedle ze
śliwkami robię raz w roku. Są tak wyjątkowe jak dania wigilijne.
Karp nigdy nie jest tak smaczny, jak 24 grudnia, a knedle nigdy nie smakują lepiej jak pod koniec września. Wtedy węgierki lecą z drzew, są soczyste, słodkie i pełne smaku.
Składniki:1 kg
ziemniaków1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1
jajkosól700 g węgierekmielone
migdałymasłocukierszczypta
cynamonuPrzepis:-
Ziemniaki obieramy, gotujemy, dokładnie tłuczemy i pozostawiamy do wystygnięcia.-
Śliwki dokładnie myjemy i drylujemy.- Do wystudzonych
ziemniaków bijamy
jajko i wsypujemy
mąki oraz szczyptę
soli. Całość pieczołowicie wyrabiamy. Chwilę może to potrwać, ale się nie zniechęcajcie. Efektem waszej pracy musi być jędrne, sprężyste, nieklejące się do rąk ciasto.- Z gotowego ciasta odrywamy kawałki wielkości piłki pingpongowej, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środku układamy
śliwkę i zawijamy ciasto, znów rolują je w kulką.- Knedle gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia i jeszcze 1 minutę.- Dwie łyżki
masła rozpuszczamy, dosypujemy do nich 4 łyżki mielonych
migdałów i szczyptę
cynamonu oraz 1 łyżeczkę
cukru. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy wierzch knedli.Smacznego :)