Wykonanie
Dobry wieczór moje kochane słoneczka. No i mamy weekend, tak przez wielu z nas wyczekiwany. Jakie macie
plany ? ja w zasadzie mam kilka rzeczy do nadrobienia ale planuje także relaks i odpoczynek. Dobra książka, może jakiś film, cisza i spokój, który jest nam w ostatnim czasie tak bardzo potrzebny, brak stresu. Bez bieganiny i spinania się. Taki po prosu luz.A może zrobicie takie pyszne kopytka z
dynią i jeszcze je obsmażycie na masełku z
bułką tartą, mówię wam jakie one są pyszne. Takie tradycyjne kopytka w innym wydaniu. Spróbujcie koniecznie bo naprawdę warto.Biorę udział w super kampanii promującej spożycie
ziemniaków, jest taka fajna zabawa na facebooku - bitwa pomiędzy teamem
ziemniaki a teamem
kartofle - ja jestem w ziemniakach i walczymy dzielnie, aby to nasze przepisy zyskały sobie uznanie czytelników - jak masz ochotę to zajrzyj https://www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i zagłosuj na danie, które najbardziej ci się spodoba, bitwa jest w formie fajnej zabawy a dania wszystkie są wspaniałe.Ale wróćmy do kopytek. Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba i w najbliższym czasie przygotujecie takie danie dla swojej rodzinki, mówię wam jest pysznie.Miłego wieczorku i fajnego weekendu, odpoczywajcie.Składniki:- 300 g
ziemniaków- 200 g dyni- 170 g
twarogu półtłustego- 1
jajko- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 130-150 g
mąki pszennej- szczypta
soli- łyżka
masła- łyżka
cukru- pół łyżeczki
cynamonuZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z
wodą, dodajemy łyżeczkę
soli.
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do
ziemniaków i gotujemy. Następnie odcedzamy i studzimy.Wystudzone
ziemniaki z
dynią i
twarogiem tłuczemy tłuczkiem, dodajemy
jajko,
sól,
mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami.Na stolnicę lub blat podsypany
mąką wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na kawałki.Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju, jak
woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut. Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne.Po ugotowaniu układamy na talerze, aby wystygły.Do jednej miski wbijajmy
jajko i roztrzepujemy je widelcem, do drugiej miski wsypujemy
bułkę tartą. Kopytka obtaczamy w
jajku i
bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z
masłem i podsmażamy je na rumiano z dwóch stron. Gotowe kopytka przekładamy na talerze, Możemy je posypać
cukrem,
cynamonem lub polać
miodem.
„Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw"- www.ziemniakiczykartofle.com. pl .