ßßß Cookit - przepis na Kopytka z dynią

Kopytka z dynią

nazwa

Wykonanie

Dobry wieczór moje kochane słoneczka. No i mamy weekend, tak przez wielu z nas wyczekiwany. Jakie macie plany ? ja w zasadzie mam kilka rzeczy do nadrobienia ale planuje także relaks i odpoczynek. Dobra książka, może jakiś film, cisza i spokój, który jest nam w ostatnim czasie tak bardzo potrzebny, brak stresu. Bez bieganiny i spinania się. Taki po prosu luz.
A może zrobicie takie pyszne kopytka z dynią i jeszcze je obsmażycie na masełku z bułką tartą, mówię wam jakie one są pyszne. Takie tradycyjne kopytka w innym wydaniu. Spróbujcie koniecznie bo naprawdę warto.
Biorę udział w super kampanii promującej spożycie ziemniaków, jest taka fajna zabawa na facebooku - bitwa pomiędzy teamem ziemniaki a teamem kartofle - ja jestem w ziemniakach i walczymy dzielnie, aby to nasze przepisy zyskały sobie uznanie czytelników - jak masz ochotę to zajrzyj https://www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i zagłosuj na danie, które najbardziej ci się spodoba, bitwa jest w formie fajnej zabawy a dania wszystkie są wspaniałe.
Ale wróćmy do kopytek. Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba i w najbliższym czasie przygotujecie takie danie dla swojej rodzinki, mówię wam jest pysznie.
Miłego wieczorku i fajnego weekendu, odpoczywajcie.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 200 g dyni
- 170 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 130-150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka masła
- łyżka cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy. Następnie odcedzamy i studzimy.
Wystudzone ziemniaki z dynią i twarogiem tłuczemy tłuczkiem, dodajemy jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami.
Na stolnicę lub blat podsypany mąką wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na kawałki.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oleju, jak woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut. Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne.
Po ugotowaniu układamy na talerze, aby wystygły.
Do jednej miski wbijajmy jajko i roztrzepujemy je widelcem, do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Kopytka obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z masłem i podsmażamy je na rumiano z dwóch stron. Gotowe kopytka przekładamy na talerze, Możemy je posypać cukrem, cynamonem lub polać miodem.
„Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw"- www.ziemniakiczykartofle.com. pl .
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/10/kopytka-z-dynia.html