Wykonanie
Uwielbiam robić kopytka, jak tylko najdzie mnie ochota na kluski lub rodzinka chce coś pysznego na obiad, to w ciągu paru chwil są gotowe. Teraz mamy sezon na
dynię, więc do kopytek dodałam
dynię i
twaróg, powstała taka odmiana leniwych. Do tego
masło z
cukrem i
cynamonem, nie ma nic pyszniejszego. Ja was zostawiam z przepisem a sama uciekam pojeździć na rowerze. Co prawda nie ma słoneczka, ale nie pada, więc trzeba wykorzystać pogodę. Miłej soboty kochani.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
ziemniaków- 200 g dyni (ja miałam piżmową)- 170 g
twarogu półtłustego- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1
jajko- 130-150 g
mąki pszennej(Kłos-Pol)- szczypta
soli- łyżka
cukru- łyżka
masła- łyżka
cukru- pół łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z
wodą, dodajemy łyżeczkę
soli.
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do
ziemniaków i gotujemy. Następnie odcedzamy i studzimy.Wystudzone
ziemniaki z
dynią tłuczemy tłuczkiem, dodajemy
twaróg i ponownie tłuczemy, dodajemy
jajko,
cukier,
sól,
mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami.Na stolnicę lub blat podsypany
mąką wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na kawałki.Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju, jak
woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut. Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne.Po ugotowaniu układamy na talerze. Na patelni rozgrzewamy
masło i wykładamy porcję kopytek, lekko je podsmażamy, dodajemy
cukier i
cynamon, mieszamy.Smacznego.