ßßß
Uwielbiam robić kopytka, jak tylko najdzie mnie ochota na kluski lub rodzinka chce coś pysznego na obiad, to w ciągu paru chwil są gotowe. Teraz mamy sezon na dynię, więc do kopytek dodałam dynię i twaróg, powstała taka odmiana leniwych. Do tego masło z cukrem i cynamonem, nie ma nic pyszniejszego. Ja was zostawiam z przepisem a sama uciekam pojeździć na rowerze. Co prawda nie ma słoneczka, ale nie pada, więc trzeba wykorzystać pogodę. Miłej soboty kochani.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g ziemniaków- 200 g dyni (ja miałam piżmową)- 170 g twarogu półtłustego- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 jajko- 130-150 g mąki pszennej(Kłos-Pol)- szczypta soli- łyżka cukru- łyżka masła- łyżka cukru- pół łyżeczki cynamonuWykonanie:Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy. Następnie odcedzamy i studzimy.Wystudzone ziemniaki z dynią tłuczemy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie tłuczemy, dodajemy jajko, cukier, sól, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami.Na stolnicę lub blat podsypany mąką wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na kawałki.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oleju, jak woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut. Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne.Po ugotowaniu układamy na talerze. Na patelni rozgrzewamy masło i wykładamy porcję kopytek, lekko je podsmażamy, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.Smacznego.