ßßß
Rabarbar - wiosenny król kuchni. Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła z niego kompot, a ja maczałam badyle w cukrze i podjadałam. Właśnie zajadam się pysznym, aromatycznym plackiem i już nie mogę doczekać się kolejnych rabarbarowych wypieków.Składniki (na blachę ok. 30x40cm)Spód:-4 szklanki mąki pszennej-250g zimnego masła-2 jajka-3 łyżki cukru-szczypta soli-1 czubata łyżka jogurtu naturalnegoRabarbarowe nadzienie:-ok. 10 łodyg rabarbaru-1 łyżka mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka cynamonu-4 łyżki cukruNa wierzch:-2 szklanki maki pszennej-1 szklanka cukru-1 łyżeczka cynamonu-120g zimnego masła-100g posiekanych migdałówPrzygotowujemy spód. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy jajka, jogurt i posiekane masło. Krótko zagniatamy. Powstałe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę.Rabarbar kroimy w plasterki, wkładamy do miseczki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odlewamy sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon i dokładnie mieszamy.Przygotowujemy wierzch ciasta. Mąkę łączymy z cukrem i cynamonem, dodajemy posiekane zimne masło. Rozcieramy w palcach, tworząc kruszonkę.Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy farsz rabarbarowy. Całość równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką oraz posiekanymi migdałami. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.
Smacznego!