Wykonanie
Rabarbar - wiosenny król kuchni. Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła z niego kompot, a ja maczałam badyle w cukrze i podjadałam. Właśnie zajadam się pysznym, aromatycznym plackiem i już nie
mogę doczekać się kolejnych
rabarbarowych wypieków.Składniki (na blachę ok. 30x40cm)Spód:-4 szklanki
mąki pszennej-250g zimnego
masła-2
jajka-3 łyżki
cukru-szczypta
soli-1 czubata łyżka
jogurtu naturalnegoRabarbarowe nadzienie:-ok. 10 łodyg
rabarbaru-1 łyżka
mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka
cynamonu-4 łyżki
cukruNa wierzch:-2 szklanki
maki pszennej-1 szklanka
cukru-1 łyżeczka
cynamonu-120g zimnego
masła-100g posiekanych
migdałówPrzygotowujemy spód.
Mąkę mieszamy z
cukrem i
solą. Dodajemy
jajka,
jogurt i posiekane
masło. Krótko zagniatamy. Powstałe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę.
Rabarbar kroimy w plasterki, wkładamy do miseczki i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odlewamy sok, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
cynamon i dokładnie mieszamy.Przygotowujemy wierzch ciasta.
Mąkę łączymy z
cukrem i
cynamonem, dodajemy posiekane zimne
masło. Rozcieramy w palcach, tworząc kruszonkę.Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy farsz
rabarbarowy. Całość równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką oraz posiekanymi
migdałami. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.
Smacznego!