Wykonanie
Bardzo lubię takie kluseczki , chociaż wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi.

SKŁADNIKIok. 1,5 kg
ziemniaków2,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
olejupół szklanki
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
soli3
jajkaWykonanie:
Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy
jajka,
sól i stopniowo dosypujemy
mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej
maki , ponieważ zależy to również od
ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się do rąk.


Ciasto położyć na oproszoną
mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm.W garnku zagotować
wodę , posolić dodać
olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.Zobacz również Kluski leniwe

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.