Wykonanie
Staram się jeszcze w pełni wykorzystać sezon na
dynię bo tak bardzo ją lubię. Dlatego przygotujcie sie, że następne posty też będą
dyniowe : ).Dzisiejszy przepis na gnocchi jest trochę inny, gdyż są one na słodko. Nie w sosie, nie ze
szpinakiem, ale z
bułką tartą,
masłem i
miodem ! Zapraszam do wypróbowania przepisu na te małe cudeńka.o.Składniki:0 , 5 kg dyni0.5 kg
ziemniaków1
jajko3/4 szkl.
mąki ziemniaczanejokoło 1.5 szkl.
mąki pszennej ( może być więcej jeżeli ciasto jest bardzo klejące)szczypta
solipół łyżeczki
cynamonuDynię obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy
oliwą lub
olejem i pieczemy do miękkości (im mniejsze kawałki tym szybciej będzie się piekła), około 30 min.
Upieczoną, ostudzoną
dynię blendujemy na puree.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Ja próbowałam je zblendować, ale nie polecam...:)
Ziemniaki,
dynię wkładamy do jednej miski, dodajemy
jajko,
przyprawy,
mąkę pszenna i ziemniaczaną i zagniatamy rękoma na gładkie ciasto. Blat posypujemy
mąką, i rozwałkowujemy ciasto na około 1,5-2cm grubości. Wykrawamy jakie chcemy kształty. W moim przypadku kółeczka wykrojone kieliszkiem. Na wyciętych gnocchi odciskamy widelcem wzorek na górze. Wrzucamy go wrzątku ze szczyptą
soli i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.Gotowe gnocchi podajemy z
bułką tartą :3 łyżki
masła2 łyżki
bułki tartejłyżeczka
miodupestki dyni do posypania
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy
bułkę tartą i mieszamy do połączenia składników. Gotową
bułką tartą posypujemy nasze gnocchi, polewamy
miodem i układamy
pestki dyni.Smacznego !