Ciasto na pierogi z ziemniakami (4 składniki)

nazwa

Wykonanie

To niesamowite ciasto jest nie tylko łatwe do przygotowania, miłe w pracy, elastyczne i miękkie, ale jego największa zaleta tkwi w delikatności, jaką uzyskujemy po ugotowaniu. Pierogi pozostają miękkie dłużej, niż te robione na klasycznym cieście, są pyszne, rzadko się rozklejają i dobrze mrożą. Z tego samego ciasta można przygotować delikatne łazanki, idealnie sprawdzą się w wigilijnej kapuście!
Porcje: ok. 120 sztuk
Składniki
mąka pszenna [1 kg]
ziemniaki [ok. 350 g obranych, surowych]
jajko [1 sztuka]
olej lub roztopione masło [10 g / 1 łyżka]
Dodatkowo
sól [1 łyżeczka]
► ciepła woda [ok. 2 szklanki]
Przygotowanie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Do miski dodać mąkę, ziemniaki, sól, jajko i olej. Wymieszać drewnianą łyżką.
Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać.
Dodawać wodę po trochu, aż do osiągnięcia zwartej kuli z ciasta. Ilość wody może się różnić w zależności od mąki, ziemniaków i rozmiaru jajka, najlepiej obserwować konsystencję i dodać tyle, ile potrzeba. U mnie zwykle wychodzą dokładnie 2 szklanki.
Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać przez 10-15 minut, do osiągnięcia elastycznej, lśniącej kuli z ciasta. W razie potrzeby podsypywać mąką
Ciasto jest gotowe na pierogi i/lub łazanki!
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2017/12/ciasto-na-pierogi-z-ziemniakami.html