ßßß
 
            
         To niesamowite ciasto jest nie tylko łatwe do przygotowania, miłe w pracy, elastyczne i miękkie, ale jego największa zaleta tkwi w delikatności, jaką uzyskujemy po ugotowaniu. Pierogi pozostają miękkie dłużej, niż te robione na klasycznym cieście, są pyszne, rzadko się rozklejają i dobrze mrożą. Z tego samego ciasta można przygotować delikatne łazanki, idealnie sprawdzą się w wigilijnej kapuście!Porcje: ok. 120 sztukSkładniki► mąka pszenna [1 kg]► ziemniaki [ok. 350 g obranych, surowych]► jajko [1 sztuka]► olej lub roztopione masło [10 g / 1 łyżka]Dodatkowo► sól [1 łyżeczka]► ciepła woda [ok. 2 szklanki]PrzygotowanieUgotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.Do miski dodać mąkę, ziemniaki, sól, jajko i olej. Wymieszać drewnianą łyżką.Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać.Dodawać wodę po trochu, aż do osiągnięcia zwartej kuli z ciasta. Ilość wody może się różnić w zależności od mąki, ziemniaków i rozmiaru jajka, najlepiej obserwować konsystencję i dodać tyle, ile potrzeba. U mnie zwykle wychodzą dokładnie 2 szklanki.Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać przez 10-15 minut, do osiągnięcia elastycznej, lśniącej kuli z ciasta. W razie potrzeby podsypywać mąkąCiasto jest gotowe na pierogi i/lub łazanki!Smacznego!
To niesamowite ciasto jest nie tylko łatwe do przygotowania, miłe w pracy, elastyczne i miękkie, ale jego największa zaleta tkwi w delikatności, jaką uzyskujemy po ugotowaniu. Pierogi pozostają miękkie dłużej, niż te robione na klasycznym cieście, są pyszne, rzadko się rozklejają i dobrze mrożą. Z tego samego ciasta można przygotować delikatne łazanki, idealnie sprawdzą się w wigilijnej kapuście!Porcje: ok. 120 sztukSkładniki► mąka pszenna [1 kg]► ziemniaki [ok. 350 g obranych, surowych]► jajko [1 sztuka]► olej lub roztopione masło [10 g / 1 łyżka]Dodatkowo► sól [1 łyżeczka]► ciepła woda [ok. 2 szklanki]PrzygotowanieUgotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.Do miski dodać mąkę, ziemniaki, sól, jajko i olej. Wymieszać drewnianą łyżką.Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać.Dodawać wodę po trochu, aż do osiągnięcia zwartej kuli z ciasta. Ilość wody może się różnić w zależności od mąki, ziemniaków i rozmiaru jajka, najlepiej obserwować konsystencję i dodać tyle, ile potrzeba. U mnie zwykle wychodzą dokładnie 2 szklanki.Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać przez 10-15 minut, do osiągnięcia elastycznej, lśniącej kuli z ciasta. W razie potrzeby podsypywać mąkąCiasto jest gotowe na pierogi i/lub łazanki!Smacznego!