Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ser ziarnisty wiejski 500 gramów
masło 100 gramów
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 0,75 łyżek deserowych
ziemniaki 1,5 kilogramów
jajka 2 sztuk
jogurt naturalny 250 gramówWykonanie:
Serek zmiksować, dodać stopione, przestudzone
masło, płaską łyżeczkę
soli i pół łyżeczki
pieprzu. Miksować, aż składniki się połączą. Oczyszczone
ziemniaki pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na dnie wysmarowanej
masłem żaroodpornej formy ułożyć 1/3
ziemniaków, przykryć warstwą
sera, na to ponownie położyć
ziemniaki,
ser i tak dalej, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinna być masa serowa. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 60 minut w 190 stopniach, aż
ziemniaki będą miękkie.
Jajka zmiksować z
jogurtem, resztą
soli i
pieprzem. Z zapiekanki zdjąć folię, wierzch posmarować polewą
jogurtową i piec jeszcze 20 minut. Jeśli smak ma być ostrzejszy, to przyprawić masę
serową ziołami oraz
czosnkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: