ßßß Cookit - przepis na Sajgonki dyniowo-żurawinowe na oleju rzepakowym

Sajgonki dyniowo-żurawinowe na oleju rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie zdrowej dyni, batatów i świeżych ziół. Ostrość przypraw łagodzi lekka słodycz suszonej żurawiny. Całość zamknięta w chrupiącym papierze ryżowym, smażona na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Ma on wysoką temperaturę dymienia ( w której tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi i niekorzystnym przemianom) przez co nadaje się do obróbki termicznej. Ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest zbawienny dla naszego zdrowia- nie tylko dostarczy nam „dobrych” kalorii, ale także pomoże zapobiec chorobom układu sercowo- naczyniowego, zmniejszy ryzyko zachorowania na raka, czy wspomoże prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Składniki :
· 1/4 średniej wielkości dyni
· 1/4 dużego batata
· 2 garście suszonej żurawiny
· kilka kropel tabasco
· kilka kropel sosu chili- słodkiego i ostrego
· garść świeżych listków tymianku
· sól
· pieprz
· papier ryżowy- ok. 10-11 sztuk
· kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
· olej rzepakowy
Na dip żurawinowo-pomidorowy:
· 1 szalotka
· garść suszonej żurawiny
· 2 łyżki łagodnego ketchupu
· 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
· 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
· sól
· pieprz
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię pieczemy do miękkości ok. 1 godzinę. Batata obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Z tak przygotowanych warzyw robimy puree- rozdrabniamy dokładnie za pomocą tłuczka. Masę doprawiamy tabasco, sosami chili, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym nadzieniem faszerujemy sajgonki. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego- jeden papier zanurzamy na sekundę w letniej wodzie. Wykładamy na deseczkę. Odrobinę farszu zawijamy w plaster boczku i układamy koncentrycznie na papierze ryżowym- zawijamy podobnie do krokietów. Odkładamy na suchą deseczkę. Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Część możemy zrobić w wersji wegetariańskiej- bez boczku- również smakują rewelacyjnie. Tak przygotowane sajgonki smażymy z obu stron na głębokim oleju rzepakowym, do momentu aż ładnie się zezłocą. Wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem żurawinowo-pomidorowym.
Dip- Cebulkę i żurawinę bardzo drobno siekamy. Mieszamy ze sobą ketchup, jogurt i musztardę Dijon. Do tej mieszanki dodajemy posiekaną cebulę i żurawiną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dip musi być wyraźnie pikantny z odrobiną słodyczy od żurawiny. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/sajgonki-dyniowo-zurawinowe-na-oleju.html