Wykonanie
Uwielbiam dania które są w całości przygotowane na parze.Gotowanie przy użyciu pary
wodnej jest coraz modniejsze a najważniejsze bardzo zdrowe , tym razem mój posiłek upiekłam na parze. Wygląd i smak mnie zadziwił.
Pstrąg wyszedł bardzo delikatny z chrupiącą skórą a puree z
batatów zaskoczyło smakiem.Polecam jak najbardziej spróbować.

Składniki:1
pstrąg patroszonyświeżo mielona
sólświeżo mielony
pieprzsok z cytryny1/2
batata ( ok 200 g.)1 łyżka
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
chiliświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Pstrąga myjemy , osuszamy, odcinamy głowę lub zostawiamy wg.upodobania.Skrapiamy po wierzchu i od środka
sokiem z cytryny , oprószamy świeżo mieloną
solą i
pieprzem.
Batata myjemy , obieramy ze skórki , kroimy w dużą kostkę.Składniki umieszczamy w specjalnym naczyniu do pieczenia na parze lub np. w silikonowym naczyniu umieszczonym w naczyniu do pieczenia wypełnionym
wodą.Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Batata miksujemy lub ugniatamy z
jogurtem naturalnym i
chili.Danie oprószamy obficie świeżo mielonym
pieprzem.

Smacznego