ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z puree z batata pieczony na parze

Pstrąg z puree z batata pieczony na parze

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam dania które są w całości przygotowane na parze.Gotowanie przy użyciu pary wodnej jest coraz modniejsze a najważniejsze bardzo zdrowe , tym razem mój posiłek upiekłam na parze. Wygląd i smak mnie zadziwił. Pstrąg wyszedł bardzo delikatny z chrupiącą skórą a puree z batatów zaskoczyło smakiem.Polecam jak najbardziej spróbować.
Składniki:
1 pstrąg patroszony
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
sok z cytryny
1/2 batata ( ok 200 g.)
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki chili
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pstrąga myjemy , osuszamy, odcinamy głowę lub zostawiamy wg.upodobania.
Skrapiamy po wierzchu i od środka sokiem z cytryny , oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Batata myjemy , obieramy ze skórki , kroimy w dużą kostkę.
Składniki umieszczamy w specjalnym naczyniu do pieczenia na parze lub np. w silikonowym naczyniu umieszczonym w naczyniu do pieczenia wypełnionym wodą.
Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Batata miksujemy lub ugniatamy z jogurtem naturalnym i chili.
Danie oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/pstrag-z-puree-z-batata-pieczony-na-parze