Wykonanie
Sezon na
bób trwa, trzeba, więc go wykorzystać. Dziś na leniwe śniadanie miały być grzanki z humusem z
bobu. Cóż, jednak po szybkim przeglądzie szafek okazało się, że nie ma ani tahiny, ani
sezamu. W związku z tym pomysł upadł, ale ale skoro nie można zrobić tradycyjnego humusu, to
czemu nie zrobić mniej tradycyjnej wersji? Zamiast tahiny -
jogurt naturalny. W ten sposób powstała pyszna pasta z
bobu, idealna na leniwe, wakacyjne śniadanie na tarasie.

200g młodego, ugotowanego
bobuząbek
czosnkułyżeczka
soku z cytrynyłyżka
jogurtu naturalnegopieprz,
sólBób obierz łupinek. Przełóż go do dużej miski, dodaj ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę
soku z cytryny, łyżkę
jogurtu naturalnego oraz
sól i
pieprz. Całość zblenduj, tak aby powstała gładka masa. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj z pełnoziarnistymi grzankami.Smacznego :)

