Wykonanie
Pyszne ciasto- torcik wprost idealne na pożegnanie starego roku. Sprawdzi się na każdym świątecznym
stole, na karnawałowej imprezie czy niedzielnym obiedzie. Polecam!Przekładaniec
jabłkowo-
agrestowy z
waniliowym krememSkładniki na ciasto :

· 600 g
mąki pszennej· 250 g zimnego
masła· 200 g
cukru pudru· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 200 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· skórka otarta z 1
cytrynyMasa
jabłkowo-agrestowa:· 10
jabłek· 2
galaretki agrestowe· łyżka domowego
cukru waniliowego· 2 garście
suszonej żurawiny· 0,75 l
mleka· 2 czubate łyżki
mąki pszennej· 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej· 4
żółtka· 0,5 szklanki
cukru· 0,5 szklanki
brązowego cukru· 2 łyżki ekstraktu z
wanilii· 350 g miękkiego
masłaDekoracja:· 100 g
płatków migdałowych· 2 łyżki podkarpackiego
miodu spadziowegoPrzygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia oraz
cukier puder- mieszamy. Dodajemy
masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy
śmietanę i
skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).Masa
jabłkowo-agrestowa.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w zgrabną kostkę. Przesmażamy na średnim ogniu z łyżką
cukru waniliowego i
żurawiną. Kiedy
jabłka zmiękną, ale do końca sienie rozpadną, dodajemy
galaretki w proszku. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby chwilkę przestygła- ale nie stężała.

Krem
waniliowy - W jednej szklance
mleka rozrabiamy
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
żółtka. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodajemy masę mączno-jajeczną. Całość dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje.
Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie
masło ucieramy. Dodajemy stopniowo zimną masę budyniową oraz ekstrakt
waniliowy.Na dnie tortownicy układamy jeden placek ciasta. Na niego wykładamy połowę masy
jabłkowo-agrestowej. Na
owocową masę wykładamy kolejny placek i pozostałą masę
jabłkową. Całość wieńczyć ma ostatni placek. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi na sam wierzch wykładamy masę
waniliową.Na rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki
miodu, kiedy zacznie się pienić wsypujemy
migdały. Chwilkę mieszamy,czekając aż pokryją się karmelem. Przekładamy na talerz i studzimy. Wystudzone kruszymy tworząc ozdobny rant ciasta. Wierzch możemy ozdobić dodatkowo
suszoną żurawiną. Smacznego!