Wykonanie

To będzie moja pierwsza blogowa Wielkanoc. Muszę stwierdzić, że podeszłam do niej zupełnie nierozsądnie, powodując istny przepisowy babiniec - mazurków jak na lekarstwo, za to prawdziwe zatrzęsienie bab:-). Dziś kolejna i ostatnia z nich. W moim rodzinnym domu na
stole wielkanocnym zawsze gościła baba drożdżowa. Innych, na tę okazję, nigdy się u nas nie piekło. Może właśnie chęć wypróbowania tego, co nieznane jest przyczyną mojego babkowego szaleństwa? :-)Babka kajmakowa ma cudny karmelowy kolor. Jest puszysta, niezbyt słodka i zaskakująco wilgotna, jak na tego rodzaju ciasto. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocną babę, ten przepis może okazać się strzałem w dziesiątkę.


Źródło: Słodka PasjaSkładniki na średniej wielkości formę babkową z kominkiem:Ciasto:180g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej100g
masła3 łyżki
cukru300g masy kajmakowej5 jaj2 łyżeczki
proszku do pieczeniasok wyciśnięty z 1
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiiSos
toffi:100g masy kajmakowej3 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDodatkowo:30-40g
płatków migdałowychWykonanie:Ciasto:Masę kajmakową łączymy z
masłem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy
żółtka od
białek. Z
białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy
cukier, dodajemy kolejno
żółtka oraz wlewamy
sok z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy masę kajmakowo-
maślaną, a
potem wyspujemy obydwie
mąki przesiane wraz z
proszkiem do pieczenia. Wysmarowaną
masłem i oprószoną
bułką tartą formę wypełniamy
ciastem. Pieczemy ca 45 minut w temperaturze 180C.Sos
Toffi:Masę kajmakową mieszamy z
mlekiem oraz ekstraktem z
wanilii. Tak przygotowanym sosem smarujemy jeszcze ciepłą, upieczoną babkę.
Migdały:
Płatki migdałowe krótko prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi posmarowane sosem ciasto.

Życzę Wam smacznego! :-)