ßßß Cookit - przepis na Kontrastowy miodownik

Kontrastowy miodownik

nazwa

Wykonanie

Miodowych słodkości ciąg dalszy. Pyszne, świąteczne ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych imprez. Polecam.
Składniki na ciasto:
· 8 jajek
· 150 g brązowego cukru
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 300 g masła
· 150 g miodu akacjowego
· 400 g mąki pszennej
· 30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
· duża łyżka zmielonych migdałów
· duża łyżka kakao
· szczypta soli
Na masę orzechową:
· 400 g zmielonych orzechów włoskich
· 400 ml mleka
· 400 g miękkiego masła
· 100 g brązowego cukru
· 200 g miodu akacjowego
Na masę chałwową:
· 500 g sera twarogowego zmielonego
· 250 g chałwy waniliowej
Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.
Ciasto- 300 g masła topimy z miodem. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i przestudzone płynne masło z miodem. Ciasto dzielimy na 2 połowy- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mielonych migdałów - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.
Masa orzechowa- zagotowujemy mleko z cukrem i miodem. Gotujemy ok. 15 minut do uzyskania dość gęstej masy. Dodajemy do niej zmielone orzechy włoskie - cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Masę studzimy, wystudzoną łączymy ze zmiksowanym, puszystym masłem.
Masa chałwowa- chałwę kruszymy i ucieramy z serem.
Ciasta kroimy w kromeczki podobnej wielkości - kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta miodowego i przekładamy je również naprzemiennie kremem orzechowym i kremem chałwowym. W ten sposób uzyskamy dwa kontrastowe miodowniki z dwoma kremami. Gotowe ciasta możemy wyzdobić resztą masy, ulubionymi bakaliami np. suszoną żurawiną lub polewą czekoladową. Ciasto kroimy już normalnie- nie po skosie. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/11/kontrastowy-miodownik.html