Wykonanie
Miodowych słodkości ciąg dalszy. Pyszne, świąteczne ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych imprez. Polecam.

Składniki na ciasto:· 8
jajek· 150 g
brązowego cukru· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 300 g
masła· 150 g
miodu akacjowego· 400 g
mąki pszennej· 30 g
proszku do pieczenia (całe opakowanie)· duża łyżka zmielonych
migdałów· duża łyżka
kakao· szczypta
soliNa masę
orzechową:· 400 g zmielonych
orzechów włoskich· 400 ml
mleka
· 400 g miękkiego
masła· 100 g
brązowego cukru· 200 g
miodu akacjowegoNa masę
chałwową:· 500 g
sera twarogowego zmielonego· 250 g
chałwy waniliowejPrzygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je
masłem i obsypujemy
mąką.

Ciasto- 300 g
masła topimy z
miodem. Do misy miksera wybijamy
jajka, dodajemy
cukier, ekstrakt
waniliowy i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i przestudzone płynne
masło z
miodem. Ciasto dzielimy na 2 połowy- do jednej dodajemy łyżkę
kakao, do drugiej łyżkę mielonych
migdałów - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.Masa orzechowa- zagotowujemy
mleko z
cukrem i
miodem. Gotujemy ok. 15 minut do uzyskania dość gęstej masy. Dodajemy do niej zmielone
orzechy włoskie - cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Masę studzimy, wystudzoną łączymy ze zmiksowanym, puszystym
masłem.

Masa chałwowa-
chałwę kruszymy i ucieramy z
serem.Ciasta kroimy w kromeczki podobnej wielkości - kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta
miodowego i przekładamy je również naprzemiennie kremem
orzechowym i kremem
chałwowym. W ten sposób uzyskamy dwa kontrastowe miodowniki z dwoma kremami. Gotowe ciasta możemy wyzdobić resztą masy, ulubionymi
bakaliami np.
suszoną żurawiną lub
polewą czekoladową. Ciasto kroimy już normalnie- nie po skosie. Smacznego!