Wykonanie
Idealne muffiny
czekoladowe. Mocno
czekoladowe, mięsiste ciasto (też dzięki dodatkowi zmielonych
migdałów), nie za słodkie, w sam raz. I niespodzianka - w środku spora dawka nutelli (choć możecie użyć Waszego ulubionego
kremu czekoladowo -
orzechowego). Będą Wam przypominały muffiny Izaura, choć oczywiście z innym nadzieniem. Taka dawka
czekolady w sam raz sprawdza się w poniedziałki ;).Składniki na 12 sztuk:300 g
mąki pszennej40 g
kakao40 g zmielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
masła, roztopionego2 duże
jajka250 ml
mleka150 g jasnego
brązowego cukru (miałkiego)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii180 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) + do posypania po muffinach150 g nutelliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować talerzyk lub deseczkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią wyciskać z rękawa cukierniczego lub nakładać łyżką porcje nutelli (150 g nutelli podzielić na 15 porcji, około 1 płaskiej łyżki na porcję). Włożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę przed przystąpieniem do wykonania muffinów. To będzie nadzienie do muffinów.W naczyniu umieścić składniki mokre:
jajka,
mleko,
wanilię i letnie roztopione
masło. Dodać
cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia się składników. Bezpośrednio do połączonych mokrych składników przesiać składniki suche:
mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Dodać zmielone
migdały, następnie drobinki
czekoladowe i wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami (papilotki lekko wystające ponad gniazdo formy do muffinów).Do każdej papilotki nałożyć ciasta do połowy wysokości gniazda na muffiny. Następnie na środek ciasta
czekoladowego wcisnąć zamrożone porcje nutelli i przykryć pozostałym
ciastem czekoladowym. Po wierzchu posypać drobinkami czekoladowymi.Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 23 minuty lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).