ßßß
 
            
         Jedno z ulubionych skandynawskich ciast - może będzie też Waszym ulubionym? Nazwą nawiązuje najprawdpodobniej do migdałowych toskańskich wypieków. Ciasto nie jest wysokie, a maślanka sprawia, że jest lekkie i wilgotne. Najsmaczniejszy i najbardziej oryginalny w cieście jest jego wierzch - lekko solony karmel z płatkami migdałów, zapiekany w piekarniku bezpośrednio pod rusztem. Mmm... mój Mąż nie mogł wyjść z zachwytu nad tym smakiem, to zdecydowanie coś, co lubi najbardziej :-). Polecam!Składniki na ciasto:3 jajka150 g drobnego cukru do wypiekówpół łyżeczki ekstraktu z wanilii150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta drobnej soli morskiej75 g masła, roztopionego75 ml maślankiPralina:125 g masła125 g jasnego brązowego cukru muscovado150 g migdałów w płatkach50 ml mlekapół łyżeczki drobnej soli morskiejpół łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odłożyć.Jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) utrzeć w misie miksera z cukrem i wanilią. Powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa. Dodawać przesiane składniki, na zmianę z przestudzonym masłem i maślanką - w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.Mniej więcej po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika zacząć przygotowywać pralinę. Powinna być gotowa zanim ciasto się upiecze.Wszystkie składniki na pralinę włożyć do garnuszka, zagotować na średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Gotować przez 3 - 4 minuty, aż lekko zgęstnieje.Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę podwyższyć do 210ºC. Całą pralinę wylać na wierzch ciasta, równo rozprowadzić. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika, blisko grzałki (na górną półkę). Od tego momentu piec przez 5 - 10 minut, aż wierzch będzie chrupiący i złotobrązowy.Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut, nożem odseparować od formy. Wystudzić.Przechowywać do 5 dni.Smacznego :-).
Jedno z ulubionych skandynawskich ciast - może będzie też Waszym ulubionym? Nazwą nawiązuje najprawdpodobniej do migdałowych toskańskich wypieków. Ciasto nie jest wysokie, a maślanka sprawia, że jest lekkie i wilgotne. Najsmaczniejszy i najbardziej oryginalny w cieście jest jego wierzch - lekko solony karmel z płatkami migdałów, zapiekany w piekarniku bezpośrednio pod rusztem. Mmm... mój Mąż nie mogł wyjść z zachwytu nad tym smakiem, to zdecydowanie coś, co lubi najbardziej :-). Polecam!Składniki na ciasto:3 jajka150 g drobnego cukru do wypiekówpół łyżeczki ekstraktu z wanilii150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta drobnej soli morskiej75 g masła, roztopionego75 ml maślankiPralina:125 g masła125 g jasnego brązowego cukru muscovado150 g migdałów w płatkach50 ml mlekapół łyżeczki drobnej soli morskiejpół łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odłożyć.Jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) utrzeć w misie miksera z cukrem i wanilią. Powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa. Dodawać przesiane składniki, na zmianę z przestudzonym masłem i maślanką - w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.Mniej więcej po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika zacząć przygotowywać pralinę. Powinna być gotowa zanim ciasto się upiecze.Wszystkie składniki na pralinę włożyć do garnuszka, zagotować na średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Gotować przez 3 - 4 minuty, aż lekko zgęstnieje.Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę podwyższyć do 210ºC. Całą pralinę wylać na wierzch ciasta, równo rozprowadzić. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika, blisko grzałki (na górną półkę). Od tego momentu piec przez 5 - 10 minut, aż wierzch będzie chrupiący i złotobrązowy.Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut, nożem odseparować od formy. Wystudzić.Przechowywać do 5 dni.Smacznego :-).

 Źródło przepisu - 'Scandilicious Baking' Signe Johansen
Źródło przepisu - 'Scandilicious Baking' Signe Johansen