ßßß Cookit - przepis na Toscakaka - ciasto ucierane z migdałami w karmelu

Toscakaka - ciasto ucierane z migdałami w karmelu

nazwa

Wykonanie

Jedno z ulubionych skandynawskich ciast - może będzie też Waszym ulubionym? Nazwą nawiązuje najprawdpodobniej do migdałowych toskańskich wypieków. Ciasto nie jest wysokie, a maślanka sprawia, że jest lekkie i wilgotne. Najsmaczniejszy i najbardziej oryginalny w cieście jest jego wierzch - lekko solony karmel z płatkami migdałów, zapiekany w piekarniku bezpośrednio pod rusztem. Mmm... mój Mąż nie mogł wyjść z zachwytu nad tym smakiem, to zdecydowanie coś, co lubi najbardziej :-). Polecam!
Składniki na ciasto:
3 jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta drobnej soli morskiej
75 g masła, roztopionego
75 ml maślanki
Pralina:
125 g masła
125 g jasnego brązowego cukru muscovado
150 g migdałów w płatkach
50 ml mleka
pół łyżeczki drobnej soli morskiej
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odłożyć.
Jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) utrzeć w misie miksera z cukrem i wanilią. Powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa. Dodawać przesiane składniki, na zmianę z przestudzonym masłem i maślanką - w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Mniej więcej po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika zacząć przygotowywać pralinę. Powinna być gotowa zanim ciasto się upiecze.
Wszystkie składniki na pralinę włożyć do garnuszka, zagotować na średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Gotować przez 3 - 4 minuty, aż lekko zgęstnieje.
Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę podwyższyć do 210ºC. Całą pralinę wylać na wierzch ciasta, równo rozprowadzić. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika, blisko grzałki (na górną półkę). Od tego momentu piec przez 5 - 10 minut, aż wierzch będzie chrupiący i złotobrązowy.
Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut, nożem odseparować od formy. Wystudzić.
Przechowywać do 5 dni.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Scandilicious Baking' Signe Johansen
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/toscakaka---ciasto-ucierane-z-migdalami-w-karmelu