ßßß
Składniki na 12 muffinek:250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonu100 g drobnego cukru brązowego100 ml maślanki2 jajka1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią80 g masła400 g kawałek dyni70 g rodzynek sułtańskich1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC. Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia. Dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować na parze około 10 minut. Następnie odsączyć, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić.2. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać suche składniki.3. W drugiej misce połączyć maślankę, jajka oraz roztopione masło.4. Suche składniki połączyć z mokrymi, następnie dodać dynię i rodzynki. Rodzynki najlepiej najpierw obtoczyć w małej ilości mąki, wtedy nie będą zlepione i znajdziemy je w każdej babeczce.5. Nakładać ciasto łyżką do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.6. Piec około 25 minut na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół. Przed wyjęciem sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem (powinien być suchy).7. Od razu wyjmować z piekarnika i formy na kratkę. Odstawić do ostygnięcia.To już drugi przepis, który zgłaszam do Festiwalu Dyni.