Wykonanie
Przesmaczne ciasto babkowe nakrapiane...
makiem. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne :-).Składniki:300 g
mąki pszennej tortowej1 szklanka suchego
maku250 g drobnego
cukru do wypieków4
jajka250 g
masła1 szklanka
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaekstrakt lub
aromat do ciasta (
waniliowy lub
migdałowy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
żółtkami i
cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
mak, wlać
mleko, aromat - wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z
białek, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 22 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika - 160ºC). Wyjąć, wystudzić.Dowolnie udekorować - u mnie jest to
biała czekolada rozpuszczona w kąpieli
wodnej razem z 2 łyżkami
masła.Smacznego :-).