ßßß
 
            
         Przesmaczne ciasto babkowe nakrapiane... makiem. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne :-).Składniki:300 g mąki pszennej tortowej1 szklanka suchego maku250 g drobnego cukru do wypieków4 jajka250 g masła1 szklanka mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat - wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika - 160ºC). Wyjąć, wystudzić.Dowolnie udekorować - u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła.Smacznego :-).
Przesmaczne ciasto babkowe nakrapiane... makiem. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne :-).Składniki:300 g mąki pszennej tortowej1 szklanka suchego maku250 g drobnego cukru do wypieków4 jajka250 g masła1 szklanka mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat - wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika - 160ºC). Wyjąć, wystudzić.Dowolnie udekorować - u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła.Smacznego :-).
