Wykonanie
Cześć!Toscakaka czyli skandynawskie ciasto ucierane z
migdałami i słonym karmelem!
To ciasto zawładnęło moim
sercem i jest (na chwilę obecną :-) ) na 1 miejscu wśród moich ulubionych ciast!Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu
migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie!Z powodzeniem
migdały możecie zastąpić np.
orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może potwierdzić, że jest równie wyborna jak oryginał!Zapraszam!ToscakakaSkładniki:Ciasto:3
jajka150 g
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli75 g
masła (roztopionego i przestudzonego)75 ml
maślanki (ja zmieszałam
śmietanę i
mleko z powodu braku tego składnika)Pralina:125 g
masła125 g jasnego
brązowego cukru muscovado (robiłam i z muscovado i z białego, muscovado wypada lepiej)150 g
migdałów w płatkach50 ml
mleka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowegoWykonanie:Pracę rozpoczynamy od przesiania
mąki, proszku i
soli.Następnie
jajka rozbijamy i ucieramy razem z
cukrami na białą puszystą masę. Zdecydowanie lepiej zrobić to mikserem - będzie o wiele szybciej, niż ręcznie, trzepaczką.Do masy jajecznej dodajemy stopniowo kolejno:
mąkę,
masło i
maślankę, po każdym dodatku miksujemy. W
sumie dodajemy składniki na 3
razy.Masę przelewamy do foremki (ja piekłam je w kwadratowej ok. 20 x 20 cm, silikonowej) i pieczemy ok. 25 minut w 160 st. Do suchego patyczka. Warto sprawdzić je nieco wcześniej, ponieważ łatwo jest przypalić jego spód.Pod koniec pieczenia przygotowujemy pralinę, czyli wszystkie składniki oprócz
migdałów umieszczamy w rondelku i gotujemy, pod koniec dodajemy
migdały i gotujemy, aż zacznie się tworzyć lekko gęsty
syrop.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, temp. górnej grzałki podwyższamy do ok. 210 st., a na wierzchu ciasta dokładnie rozprowadzamy
migdały i
syrop.Ciasto z powrotem wędruje do piekarnika i tym razem pieczemy je od 5 do 10 minut, spoglądając na nie, ponieważ nasze
migdały mogą się szybko spalić. Masa powinna się ładnie skarmelizować, ale bez dużej ilości spalonych
migdałów :-)
Podajemy wystudzone, chociaż ciepłe też jest wyborne (nie mogłam się powstrzymać, bo pięknie pachniało :-) )Smacznego!