Wykonanie
Pyszne, warstwowe muffinki z
owocami leśnymi -
jeżynami,
jagodami i
borówką. Najlepiej smakują chwile po upieczeniu, gdy
owoce są jeszcze ciepłe, śmietanowa warstwa puszysta, a po ugryzieniu wycieka z nich cieplutki,
owocowy sos. Mniam :-)
Składniki (10-12 muffinów w zależności od formy):125 g
masła175 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli3
jajka175 g
mąki pszennej1 opakowanie budyniu
waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
śmietany gęstej 30 lub 36 %kilka
migdałów150 g mrożonych lub świeżych
owoców leśnychNa początku z opakowania budyniu odłożyć 2 łyżki budyniu.
Masło utrzeć ze 125 g
cukru,
cukrem waniliowym,
solą i 2
jajkami. Wymieszać z
mąką,
proszkiem do pieczenia i pozostałą zawartością opakowania budyniu. Napełnić
ciastem gniazda blaszki z papilotkami lub foremki - do połowy. Na to rozłożyć
owoce.Lekko ubić
śmietanę z
jajkiem, 50 g
cukru i odłożonymi 2 łyżkami budyniu. Polać po owocach leśnych. Na wierzch ułożyć po
migdale.Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (górna i dolna grzałka).Smacznego :-)