ßßß Cookit - przepis na Jaglany biszkopt z gruszkami - bardzo łatwe ciasto na niedzielę

Jaglany biszkopt z gruszkami - bardzo łatwe ciasto na niedzielę

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na bardzo proste, wręcz banalne ciasto . Ostatnio weny do gotowania i pieczenia próżno u mnie szukać. Pewnie nawet niektórzy pomyśleli, że blogowanie mi się już znudziło, ale zapewniam Was, że nic z tych rzeczy. Po prostu różne prywatne zawirowania spowodowały, że musiałam się troszkę wyciszyć, odetchnąć i wyluzować. Z tego niefrasobliwego odpoczywania wynikło nawet chorowanie bo dopadła mnie jakowaś zmora co puścić nie chciała. Gotowałam więc tylko tyle ile naprawdę już musiałam żebyśmy z głodu nie padli a o zdjęciach to nawet nie pomyślałam. Cóż, każdy ma prawo do gorszego czasu i niemocy, nawet taka twardzielka jak Pyza!
Zobacz przepis na proste danie z jednego garnk a - mało pracy a efekt gwarantowany!
Jeszcze nie jestem w pełni władz cielesnych bo z umysłowymi to wiadomo - od zawsze byłam na bakier. Ale powoli wracam do świata bo też ten świat kręcić się w zawrotnym tempie nie przestaje i ciągle mi głowę zawraca. Jak nie warsztaty to jakiś wyjazd albo zaproszenie więc nawet porządnie wychorować się nie dadzą. Niedobrzyzny takie, co ?
Żarłoczek zjadł już cały zapas pieczonych przed świętami ciasteczek i pierniczków, pochowanych w najtajniejszych z tajnych skrytek. Nie miałam wyjścia, musiałam upiec ciasto. Ale przyznam, że poszłam na łatwiznę. Ot, kilka składników i już pachnie z piekarnika pysznym biszkoptem z owocami . Wyszedł lekki i puszysty a jednocześnie soczysty od gruszek. Jeszcze łyżka jogurtu albo jeśli wolicie lodów i zajadamy!
Biszkopcik jaglany z soczystymi gruszkami
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas gotowania gruszek
składniki na tortownicę śr. 24 cm:
3 średnie jajka
60 g cukru trzcinowego demerara
60 g mąki jaglanej
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
6-8 niedużych dojrzałych gruszek
do obgotowania gruszek - sok z jednej dużej cytryny
1/2 szkl. cukru
ok. 1 szkl. wody
do formy - 1 łyżeczka masła + 1 łyżka mąki jaglanej
ew. do podania - jogurt naturalny z miodem i miętą
Jak zrobić biszkopt z mąki jaglanej z dodatkiem słodkich gruszek?
Gruszki obrałam ze skórki, poprzekrawałam na połówki i usunęłam gniazda nasienne. Żeby nie ściemniały kolejno wrzucałam je do miski z zimną wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Ponieważ moje gruszki były dość twarde więc w szerokim rondlu zagotowałam wodę z cukrem a kiedy powstał syrop dodałam sok cytrynowy i ułożyłam w nim gruszki. Na malutkim ogniu gotowałam owoce przez ok. 10-15 minut aż zrobiły się szkliste. Odcedziłam dokładnie a syrop zużyłam potem do przygotowania napoju. Jeśli będziecie mieli dojrzałe, miękkie gruszki to nie musicie ich gotować.
Tortownicę wysmarowałam na samym dnie masłem i wysypałam odrobiną mąki. Można zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 180 st. C a do miski wbiłam jajka. Dosypałam cukier i sól, ubijałam mikserem przez ok. 10 minut aż powstała bardzo gęsta, kremowa masa a cukier zupełnie się rozpuścił. Odstawiłam mikser i przy pomocy łyżki do masy wmieszałam mąkę jaglaną i pastę waniliową - delikatnie, ale starannie. Ciasto przelałam do naszykowanej formy a na nim koliście ułożyłam połówki gruszek, brzuszkami do góry.
Ciasto piekłam ok. 35 minut a po upieczeniu pozwoliłam ostygnąć mu w formie. Podałam jeszcze lekko ciepłe z dodatkiem jogurtu naturalnego posłodzonego odrobinką miodu i doprawionego siekaną miętą. Można podać też z lodami waniliowymi.
Nie przepadacie za gruszkami? Zamiast nich możecie użyć połówek małych jabłek albo osączonych brzoskwiń z puszki!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/jaglany-biszkopt-z-gruszkami-bardzo.html