Wykonanie
Dzisiaj przepis na bardzo proste, wręcz
banalne ciasto . Ostatnio weny do gotowania i pieczenia próżno u mnie szukać. Pewnie nawet niektórzy pomyśleli, że blogowanie mi się już znudziło, ale zapewniam Was, że nic z tych rzeczy. Po prostu różne prywatne zawirowania spowodowały, że musiałam się troszkę wyciszyć, odetchnąć i wyluzować. Z tego niefrasobliwego odpoczywania wynikło nawet chorowanie bo dopadła mnie jakowaś zmora co puścić nie chciała. Gotowałam więc tylko tyle ile naprawdę już musiałam żebyśmy z głodu nie padli a o zdjęciach to nawet nie pomyślałam. Cóż, każdy ma prawo do gorszego czasu i niemocy, nawet taka twardzielka jak Pyza!Zobacz przepis na proste danie z jednego garnk a - mało pracy a efekt gwarantowany!

Jeszcze nie jestem w pełni władz cielesnych bo z umysłowymi to wiadomo - od zawsze byłam na bakier. Ale powoli wracam do świata bo też ten świat kręcić się w zawrotnym tempie nie przestaje i ciągle mi głowę zawraca. Jak nie warsztaty to jakiś wyjazd albo zaproszenie więc nawet porządnie wychorować się nie dadzą. Niedobrzyzny takie, co ?Żarłoczek zjadł już cały zapas pieczonych przed świętami
ciasteczek i pierniczków, pochowanych w najtajniejszych z tajnych skrytek. Nie miałam wyjścia, musiałam upiec ciasto. Ale przyznam, że poszłam na łatwiznę. Ot, kilka składników i już pachnie z piekarnika pysznym
biszkoptem z
owocami . Wyszedł lekki i puszysty a jednocześnie soczysty od
gruszek. Jeszcze łyżka
jogurtu albo jeśli wolicie
lodów i zajadamy!Biszkopcik jaglany z soczystymi
gruszkamiczas przygotowania : ok. 15 minut + czas gotowania
gruszekskładniki na tortownicę śr. 24 cm:3 średnie
jajka60 g
cukru trzcinowego demerara60 g
mąki jaglanej1 szczypta
soli1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy
laski wanilii6-8 niedużych dojrzałych
gruszekdo obgotowania
gruszek - sok z jednej dużej
cytryny1/2 szkl.
cukruok. 1 szkl.
wodydo formy - 1 łyżeczka
masła + 1 łyżka
mąki jaglanejew. do podania -
jogurt naturalny z
miodem i
miętąJak zrobić
biszkopt z
mąki jaglanej z dodatkiem słodkich gruszek?
Gruszki obrałam ze skórki, poprzekrawałam na połówki i usunęłam gniazda nasienne. Żeby nie ściemniały kolejno wrzucałam je do miski z zimną
wodą zakwaszoną
sokiem z cytryny. Ponieważ moje
gruszki były dość twarde więc w szerokim rondlu zagotowałam
wodę z
cukrem a kiedy powstał
syrop dodałam
sok cytrynowy i ułożyłam w nim
gruszki. Na malutkim ogniu gotowałam
owoce przez ok. 10-15 minut aż zrobiły się szkliste. Odcedziłam dokładnie a
syrop zużyłam
potem do przygotowania
napoju. Jeśli będziecie
mieli dojrzałe, miękkie
gruszki to nie musicie ich gotować.Tortownicę wysmarowałam na samym dnie
masłem i wysypałam odrobiną
mąki. Można zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 180 st. C a do miski wbiłam
jajka. Dosypałam
cukier i
sól, ubijałam mikserem przez ok. 10 minut aż powstała bardzo gęsta, kremowa masa a
cukier zupełnie się rozpuścił. Odstawiłam mikser i przy pomocy łyżki do masy wmieszałam
mąkę jaglaną i pastę
waniliową - delikatnie, ale starannie. Ciasto przelałam do naszykowanej formy a na nim koliście ułożyłam połówki
gruszek, brzuszkami do góry.Ciasto piekłam ok. 35 minut a po upieczeniu pozwoliłam ostygnąć mu w formie. Podałam jeszcze lekko ciepłe z dodatkiem
jogurtu naturalnego posłodzonego odrobinką
miodu i doprawionego siekaną
miętą. Można podać też z
lodami waniliowymi.Nie przepadacie za gruszkami? Zamiast nich możecie użyć połówek małych
jabłek albo osączonych
brzoskwiń z puszki!