ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Wiosną szczególnie mam ochotę na kwaśne cytrusy. Po długiej zimie chętnie jem ciasta owocowe, a ta tarta do nich należy. Przepyszna, coś niesamowitego. Wystarczająco słodka, ze świeżym, kwaskowym smakiem cytryny ... Taka wiosenna i lekka! Tarta składa się z kruchego spodu, biszkoptu i kremu cytrynowego oraz warstwy cytryn karmelizowanych na zewnątrz. Ja zrobiłam ją w kształcie serca z okazji dnia mamy.
Mam nadzieję, że nie macie już dość cytrynowych wypieków? Jeśli nie - to koniecznie spróbujcie tej tarty. Jest bardzo orzeźwiająca!
Składniki:
Na biszkopt:
2 jajka
4 ż ó ł tka
110 gr cukru
100 gr mąk i pszennej
20 gr mąk i ziemniaczanej
mas ł o i mąk a do wysypania tortownicy
Płyn do nasączenia biszkoptu :
30 ml wody
20 g cukru
50 ml limoncello
Na kruche ciasto:
250 gr mąki
100 gr cukru
szczypta soli
125 gr zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Na krem:
2 cytryny
180 gr cukru
30 gr mas ł a
4 żółtka
Do dekoracji:
2 cytryny
200 ml wody
200 gr cukru
parę listków mięty
limoncello lub likier cytrynowy
Przygotowanie:
Biszkopt
Jajka powinny mie ć temperaturę pokojow ą . W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku. Ubijamy 10 minut. Ś ci ą gamy z pary i dodajemy ż ó ł tka, ubijając cały czas. Dodajemy przesian ą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczan ą mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu. Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownice wyrównujemy masę. Rozgrzewamy piekarnik do 175° i wstawimy biszkopty, pieczemy przez 25 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 2 minuty z uchylonymi drzwiczkami. Następnie studzimy na kracie.
Kruche ciasto
Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, żółtka oraz cukier i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie. Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Ja użyłam formy silikonowej i nie smarowałam formy. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem.
Następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół by ł bardziej upieczony ale nie spieczony.
Krem
Ubijamy żółtka ze 100 gr cukru. Parzymy cytrynę, trzemy skórkę z jednej cytryny, wyciskamy sok z 2 cytryn i przecedzamy przez sitko. Wlewamy sok do garnka, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i 80 gr cukru. Gotujemy a ż się rozpuści cukier i zagotuje, ściągamy z ognia.
Dodajemy sok do ż ó ł tek i podgrzewamy, cały czas mieszając, a ż krem zgęstnieje, uwa ż ając by nam nie wyszła jajecznica.
Ściągamy z ognia i dodajemy masło. Przekładamy do miseczki, przykrywamy foli ą spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.
Karmelizowane cytryny:
Kroimy cytryny na plastry, nie za cienkie. Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Wrzucamy plastry cytryn i gotujemy 10 minut.
Następnie studzimy na kracie.
Kompozycja
Szykujemy płyn do nasączenia biszkoptu. Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy i dodajemy limoncello. Wycinamy z biszkoptu formę sercow ą . Wk ł adamy biszkopt do kruchego ciasta i nasączamy płynem z limoncello.
Nakładamy krem i wyrównujemy na równo.
Dekorujemy plastrami cytryny i li ś cmi mięty.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/05/tarta-cytrynowa.html