Wykonanie
Wiosną szczególnie mam ochotę na kwaśne
cytrusy. Po długiej zimie chętnie jem ciasta
owocowe, a ta
tarta do nich należy. Przepyszna, coś niesamowitego. Wystarczająco słodka, ze świeżym, kwaskowym smakiem
cytryny ... Taka wiosenna i lekka!
Tarta składa się z kruchego
spodu,
biszkoptu i kremu
cytrynowego oraz warstwy
cytryn karmelizowanych na zewnątrz. Ja zrobiłam ją w kształcie
serca z okazji dnia mamy.Mam nadzieję, że nie macie już dość
cytrynowych wypieków? Jeśli nie - to koniecznie spróbujcie tej tarty. Jest bardzo orzeźwiająca!

Składniki:Na
biszkopt:2
jajka4 ż ó ł tka110 gr
cukru100 gr mąk i pszennej20 gr mąk i ziemniaczanejmas ł o i mąk a do wysypania tortownicyPłyn do nasączenia
biszkoptu :30 ml
wody20 g
cukru50 ml limoncelloNa kruche ciasto:250 gr
mąki100 gr
cukruszczypta
soli125 gr zimnego
masła2
żółtka2 łyżki zimnej
wodyNa krem:2
cytryny180 gr
cukru30 gr mas ł a4
żółtkaDo dekoracji:2
cytryny200 ml
wody200 gr
cukruparę listków
miętylimoncello lub
likier cytrynowyPrzygotowanie:
BiszkoptJajka powinny mie ć temperaturę pokojow ą . W misce na parze ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki
cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku. Ubijamy 10 minut. Ś ci ą gamy z pary i dodajemy ż ó ł tka, ubijając cały czas. Dodajemy przesian ą
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczan ą mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu. Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownice wyrównujemy masę. Rozgrzewamy piekarnik do 175° i wstawimy
biszkopty, pieczemy przez 25 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 2 minuty z uchylonymi drzwiczkami. Następnie studzimy na
kracie.Kruche ciastoDo miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli,
żółtka oraz
cukier i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie. Formę do tarty smarujemy
masłem od środka. Ja użyłam formy silikonowej i nie smarowałam formy. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami
fasoli. Ja akurat w domu nie miałam
fasoli przykryłam jęczmieniem.

Następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół by ł bardziej upieczony ale nie spieczony.KremUbijamy
żółtka ze 100 gr
cukru. Parzymy
cytrynę, trzemy skórkę z jednej
cytryny, wyciskamy sok z 2
cytryn i przecedzamy przez sitko. Wlewamy sok do garnka, dodajemy startą skórkę z jednej
cytryny i 80 gr
cukru. Gotujemy a ż się rozpuści
cukier i zagotuje, ściągamy z ognia.

Dodajemy sok do ż ó ł tek i podgrzewamy, cały czas mieszając, a ż krem zgęstnieje, uwa ż ając by nam nie wyszła jajecznica.

Ściągamy z ognia i dodajemy
masło. Przekładamy do miseczki, przykrywamy foli ą spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.Karmelizowane
cytryny:Kroimy
cytryny na plastry, nie za cienkie. Podgrzewamy
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier. Wrzucamy plastry
cytryn i gotujemy 10 minut.

Następnie studzimy na
kracie.KompozycjaSzykujemy płyn do nasączenia
biszkoptu. Podgrzewamy
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier. Studzimy i dodajemy limoncello. Wycinamy z
biszkoptu formę sercow ą . Wk ł adamy
biszkopt do kruchego ciasta i nasączamy płynem z limoncello.

Nakładamy krem i wyrównujemy na równo.

Dekorujemy plastrami
cytryny i li ś cmi
mięty.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)