Wykonanie
Stripsy w chrupiącej panierce, prawie jak z KFC tylko bardziej doprawione
ziołami. Nad skrzydełkami mają tę przewagę, że są bez kości dzięki
czemu łatwiej się je zjada a także krócej smaży. Lubią je nie tylko dzieci.Do takich smażonych kąsków można przygotować także idealne domowe frytki i surówkę z
kapusty - będzie obiad jak w restauracji.

czas przygotowania : 15 minut + czas marynowania
mięsaskładniki :12 polędwiczek
z piersi kurczaka albo 4 filety1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
prażonej cebulki suszonej1/2 łyżeczki
czosnku suszonego sproszkowanego1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka mieszanki
ziół dalmatyńskich (suszone
zioła -
oregano,
bazylia,
majeranek,
rozmaryn,
tymianek,
szałwia)CIASTO - 1 duże
jajko1/2 łyżeczki
soliok. 3/4 szkl.
mąki pszennejok. 1/4 szkl.
mleka1/2 łyżeczki
ziół dalmatyńskich1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
prażonej cebulki suszonejdo obtoczenia - ok. 1,5 szkl.
mąki pszennejdo smażenia -
olej roślinny albo fryturasposób przygotowania :
mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Można użyć samych polędwiczek
z piersi kurczaka albo pokroić filety na skośne paski - z każdego da się zrobić 2-4 sztuki w zależności od wielkości.
Mięso przełożyłam do miski, posypałam
przyprawami i dokładnie, ale delikatnie wymieszałam. Odstawiłam na godzinę do lodówki.
Jajko zmiksowałam z
mlekiem,
przyprawami i
mąką na gładkie ciasto. Zalałam nim zamarynowane
mięso i wymieszałam żeby wszystkie kawałki były dobrze obtoczone.W niedużym, ale wysokim rondlu rozgrzałam
olej - powinno go być kilka cm wysokości żeby smażone kawałki mogły swobodnie pływać. Smażą się szybko więc naczynie nie musi być duże - mnie wystarczył litr
oleju.Do miski albo wyższego pojemnika na jedzenie wsypałam
mąkę. Wkładałam po 2 -3 mocno oblepione
ciastem kawałki
mięsa i obtaczałam potrząsając naczyniem. Pomagając sobie szczypcami przekładałam je do gorącego tłuszczu nie otrzepując za bardzo z panierki. Smażyłam kilka minut aż nabrały ładnego rumianego koloru. Usmażone przekładałam na talerz wyłożony papierem do pieczenia żeby odsączyć nadmiar
oleju. Tak samo usmażyłam kolejne kawałki.Podałam z surówką coleslaw i
sosem pomidorowym.