ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki w chrupiącej panierce. Strips a'la KFC

Polędwiczki w chrupiącej panierce. Strips a'la KFC

nazwa

Wykonanie

Stripsy w chrupiącej panierce, prawie jak z KFC tylko bardziej doprawione ziołami. Nad skrzydełkami mają tę przewagę, że są bez kości dzięki czemu łatwiej się je zjada a także krócej smaży. Lubią je nie tylko dzieci.
Do takich smażonych kąsków można przygotować także idealne domowe frytki i surówkę z kapusty - będzie obiad jak w restauracji.
czas przygotowania : 15 minut + czas marynowania mięsa
składniki :
12 polędwiczek z piersi kurczaka albo 4 filety
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka prażonej cebulki suszonej
1/2 łyżeczki czosnku suszonego sproszkowanego
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka mieszanki ziół dalmatyńskich (suszone zioła - oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia)
CIASTO - 1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
ok. 3/4 szkl. mąki pszennej
ok. 1/4 szkl. mleka
1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki prażonej cebulki suszonej
do obtoczenia - ok. 1,5 szkl. mąki pszennej
do smażenia - olej roślinny albo frytura
sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Można użyć samych polędwiczek z piersi kurczaka albo pokroić filety na skośne paski - z każdego da się zrobić 2-4 sztuki w zależności od wielkości. Mięso przełożyłam do miski, posypałam przyprawami i dokładnie, ale delikatnie wymieszałam. Odstawiłam na godzinę do lodówki.
Jajko zmiksowałam z mlekiem, przyprawami i mąką na gładkie ciasto. Zalałam nim zamarynowane mięso i wymieszałam żeby wszystkie kawałki były dobrze obtoczone.
W niedużym, ale wysokim rondlu rozgrzałam olej - powinno go być kilka cm wysokości żeby smażone kawałki mogły swobodnie pływać. Smażą się szybko więc naczynie nie musi być duże - mnie wystarczył litr oleju.
Do miski albo wyższego pojemnika na jedzenie wsypałam mąkę. Wkładałam po 2 -3 mocno oblepione ciastem kawałki mięsa i obtaczałam potrząsając naczyniem. Pomagając sobie szczypcami przekładałam je do gorącego tłuszczu nie otrzepując za bardzo z panierki. Smażyłam kilka minut aż nabrały ładnego rumianego koloru. Usmażone przekładałam na talerz wyłożony papierem do pieczenia żeby odsączyć nadmiar oleju. Tak samo usmażyłam kolejne kawałki.
Podałam z surówką coleslaw i sosem pomidorowym.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/poledwiczki-w-chrupiacej-panierce.html