Wykonanie
Oczywiście że lubię
kurczaka w panierce! najlepiej jeszcze smażonego na rumiano w głębokim tłuszczu, chrupiącego i solidnie przyprawionego. Lubię, a jakże, tylko coraz częściej dochodzę do wniosku, że ten sposób przygotowywania mi nie służy. Dlatego dziś upiekłam kawałki fileta z piersi, razem z frytkami, więc pomimo że obiad można uznać za fastfoodowy, to jednak jest stosunkowo lekki. A mimo że z bardzo ograniczoną ilością tłuszczu - pyszny.



Składniki :0,5 kg
fileta z piersi kurczakaMarynata :1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka
pieprzu cayenne0,5 łyżeczki mieszanki
curryDodatkowo :1
jajko5 łyżek
mleka0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
majeranku1-2 łyżki
mąki pszennej lub innej1 łyżka
olejuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję na podłużne, niewielkie kawałki, przekładam do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszam, wsypuję do kawałków
kurczaka i dokładnie mieszam dłońmi, by każdy pokrył się
przyprawami. Odstawiam
mięso na 2 godziny. Następnie w oddzielnej miseczce rozbełtuję
jajko z
mlekiem, wlewam do
mięsa, mieszam dokładnie łyżką.
Mąkę mieszam z
solą i
majerankiem, wsypuję do
mięsa, jeszcze raz mieszam. Tak przygotowane kawałki wykładam na blachę wyłożoną papierem (przed położeniem
kurczaka natłuszczam go
olejem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut, w połowie czasu
pieczenia mięso przewracam.




