Wykonanie
Tego
mięsa nie trzeba specjalnie przedstawiać. U Edytki znalazłam pomysł na fajne stripsy z
kurczaka (ponoć a'la KFC, nie wiem, nie
jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak
mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :)


Składniki:500 g
filetów z kurczaka1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej
papryki1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne (lub mniej)Ciasto naleśnikowe:1
jajko1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
mleka1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/4 łyżeczki ostrej mielonej
paprykiszczypta
pieprzu cayenneszczypta
solimąka do panierowania
olej do smażeniaSposób wykonania:1.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać
przyprawy, włożyć do lodówki na 45 minut.2. W tym czasie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Następnie zalać nim
mięso i włożyć na do lodówki na około 1 godzinę.3. 30 minut przed smażeniem należy
mięso wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej po to, by podczas pieczenia nie wsiąknęło za dużo tłuszczu.4. W rondlu rozgrzać większą ilość
oleju, kawałki
mięsa najpierw opanierować w
mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron.
Mięso powinno być zanurzone w tłuszczu podczas smażenia.5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i
mieć chrupiącą panierkę.6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi
ziemniakami, surówką i sosem, np.
czosnkowym .Smacznego!!!

Źródło: Przy
kuchennym stole