ßßß

Składniki:500 g filetów z kurczaka1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej)Ciasto naleśnikowe:1 jajko1/2 szklanki mąki1/3 szklanki mleka1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1/4 łyżeczki ostrej mielonej paprykiszczypta pieprzu cayenneszczypta solimąka do panierowaniaolej do smażeniaSposób wykonania:1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać przyprawy, włożyć do lodówki na 45 minut.2. W tym czasie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Następnie zalać nim mięso i włożyć na do lodówki na około 1 godzinę.3. 30 minut przed smażeniem należy mięso wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej po to, by podczas pieczenia nie wsiąknęło za dużo tłuszczu.4. W rondlu rozgrzać większą ilość oleju, kawałki mięsa najpierw opanierować w mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron. Mięso powinno być zanurzone w tłuszczu podczas smażenia.5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i mieć chrupiącą panierkę.6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, surówką i sosem, np. czosnkowym .Smacznego!!!
Źródło: Przy kuchennym stole