Wykonanie
Botwinka to taka wiosenna zupa i teraz smakuje najlepiej. Jest gęsta od dużej ilości
młodych liści, warzyw,
zieleniny i smakowita a ja postanowiłam wzbogacić ją jeszcze innymi wiosennymi roślinami. Kwaskowego posmaku nadał prawdziwy kiszony w domu barszczyk.
Botwinkę podaję z
jajkami ugotowanymi na twardo, ale z
ziemniakami też będzie dobrze smakować jeśli ktoś się uprze na pożywniejszą wersję. Jednak według mnie tej dzisiejszej nic więcej nie potrzeba !Zobacz przepis na inną wersję botwiny - Zupa botwinkowa z
mięsem i
chrzanem
Botwina ze
szparagami,
szczawiem i
kwasem buraczanymczas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :3
młode buraki razem z liśćmi1/2 szkl. startych warzyw korzeniowych -
marchewki,
pietruszki i
seleraok. 1/2 l
wywaru jarzynowegokilka
szparagów zielonychduża garść grubego
szczypioruduża garść
koperkuduża garść dzikiego szczawiu1 łyżka
mąki1 łyżka
masłaok. 1 szkl. kiszonego barszczu czerwonegook. 1/3 szkl. gęstej
śmietanydo smaku -
sól,
pieprz mielonykilka
jajek ugotowanych na twardosposób przygotowania : wszystkie warzywa i
zieleninę dokładnie oczyściłam i osączyłam.
Buraki starłam na tarce jarzynowej tak samo jak kawałek
marchewki,
korzenia pietruszki i
selera. Liście
buraków pokroiłam dość drobno a
zieleninę posiekałam. Od listków szczawiu poobrywałam grubsze ogonki a blaszki liściowe pokroiłam w paseczki.
Szparagi pokroiłam w nieduże krążki odłamując i odrzucając wcześniej dolne, twardsze części pędów. Główki poprzekrawałam na połówki.W garnku roztopiłam
masło i podsmażyłam na nim wszystkie starte warzywa aż zaczęły się leciutko rumienić. Oprószyłam
mąką, dokładnie wymieszałam a po chwili zalałam zimnym
wywarem jarzynowym. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jakieś 5 minut. Dorzuciłam pokrojone liście
buraków, gotowałam 2 minuty. Na koniec dodałam
szczaw a po kilku chwilach także
koper i
szczypior oraz trochę świeżo zmielonego
pieprzu.
Śmietanę roztrzepałam z odrobiną
soli, zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka - już nie gotowałam, ale dolałam
kwas buraczany.Podałam z
jajkami na twardo posypując pokrojonymi
szparagami i świeżym
koperkiem.