ßßß Cookit - przepis na DUŃSKA ZUPA SZCZYPIORKOWA

DUŃSKA ZUPA SZCZYPIORKOWA

nazwa

Wykonanie

Akcja Kuchnia Skandynawska powoli zmierza ku końcowi, a ja tak naprawdę dopiero teraz się rozkręcam. Wczoraj ugotowałam zupę szczypiorkową wg przepisu Teresy Cichowicz-Porady z książki Kuchnia Skandynawska . Dzisiaj piekę fińskie ciasto rodzynkowe i robię sałatkę z łososiem. W planach mam jeszcze śledzie musztardowe królowej Sylwii, a na koniec akcji przedstawię Wam znakomity przepis na norweski placek migdałowy. Mam nadzieję, że zdążę z publikacją wszystkiego. A Wy? Dlaczego się tak ociągacie? Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata i bliska naszej rodzimej. Na naszym rynku mało jest książek z przepisami kuchni skandynawskiej, polecam Wam poszukać przepisów na stronach anglojęzycznych.
Oto przepis na zupkę szczypiorkową, jest bardzo prosta w przygotowaniu! Zapraszam też do Skarbnicy smaków na duńską zupę z porów
Składniki na 2 porcje:
1 litr bulionu z mięsa (u mnie wieprzowo-warzywny)
2 duże marchewki (u mnie z gotowania wywaru)
8 dag masła
3 łyżki mąki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka na twardo
sól, pieprz
1. Przygotować bulion. Odcedzić, zachować dwie ugotowane marchewki.
2. Rozgrzać masło w garnku i stopniowo dodawać mąkę. Cały czas mieszając dodawać bulion (należy uważać, aby nie zrobiły się „kluski”).
3. Włożyć ugotowane pokrojone marchewki i szczypiorek. Zdjąć z ognia, aby szczypiorek nie stracił swojego świeżego koloru. Ja część marchewki zostawiłam do dekoracji, a szczypiorkiem posypałam zupę.
4. Rozlewać na talerze. Podawać z połówkami jajek na twardo i grzankami z bułki, moje niestety się spaliły 😉
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/11/13/dunska-zupa-szczypiorkowa