Wykonanie
Akcja Kuchnia Skandynawska powoli zmierza ku końcowi, a ja tak naprawdę dopiero teraz się rozkręcam. Wczoraj ugotowałam zupę
szczypiorkową wg przepisu Teresy Cichowicz-Porady z książki Kuchnia Skandynawska . Dzisiaj piekę fińskie ciasto
rodzynkowe i robię
sałatkę z
łososiem. W planach mam jeszcze
śledzie musztardowe królowej Sylwii, a na koniec akcji przedstawię Wam znakomity przepis na norweski placek
migdałowy. Mam nadzieję, że zdążę z publikacją wszystkiego. A Wy? Dlaczego się tak ociągacie? Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata i bliska naszej rodzimej. Na naszym rynku mało jest książek z przepisami kuchni skandynawskiej, polecam Wam poszukać przepisów na stronach anglojęzycznych.Oto przepis na zupkę
szczypiorkową, jest bardzo prosta w przygotowaniu! Zapraszam też do Skarbnicy smaków na duńską zupę z
porów
Składniki na 2 porcje:1 litr
bulionu z
mięsa (u mnie wieprzowo-warzywny)2 duże
marchewki (u mnie z gotowania
wywaru)8 dag
masła3 łyżki
mąki4 łyżki posiekanego
szczypiorku2
jajka na twardo
sól,
pieprz1. Przygotować
bulion. Odcedzić, zachować dwie ugotowane
marchewki.2. Rozgrzać
masło w garnku i stopniowo dodawać
mąkę. Cały czas mieszając dodawać
bulion (należy uważać, aby nie zrobiły się „kluski”).3. Włożyć ugotowane pokrojone
marchewki i
szczypiorek. Zdjąć z ognia, aby
szczypiorek nie stracił swojego świeżego koloru. Ja część
marchewki zostawiłam do dekoracji, a
szczypiorkiem posypałam zupę.4. Rozlewać na talerze. Podawać z połówkami
jajek na twardo i grzankami z
bułki, moje niestety się spaliły 😉