Wykonanie
Uwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki
marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim,
marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc
język:)
Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 3Składniki:3 duże
marchewki2
jajka3 łyżki
mąki½ pęczka
szczypiorkuSólŚwieżo mielony
pieprzOlej rzepakowy do smażenia
Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek siekamy i dorzucamy do
marchewek. Dodajemy
jajka,
mąkę oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelnie nalewamy
olej na grubość około 2,3 mmm. Rozgrzewamy patelnie z
olejem. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy np. z kleksem
śmietany. Smacznego.