Wykonanie
Ten przepis dostałam jakieś 20 lat temu od klientki, pani Bogusi. Najpierw poczęstowała mnie nim z okazji swoich imienin zachwalając, że jest bardzo prosty a ciasto zawsze świetnie wychodzi. Bardzo mi smakował więc wyprosiłam dokładną recepturę.
Potem piekłam ten sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z
Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie
brzoskwinie w kremowej, serowej
masie - pychota !Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik
cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne !

czas przygotowania : 25 minut + czas pieczenia + czas chłodzeniaskładniki :CIASTO - 240 g
mąki pszennej krupczatki80 g
mąki pszennej tortowej15 g
cukru pudru10 g
proszku do pieczenia1 szczypta
soli200 g
masła4
żółtkaMASA SEROWA - 1 kg
sera białego mielonego - może być z wiaderka, ale gęsty(używam
marki Tesco albo President)160 g zwykłego
cukru3
jajka80 g
masła1 łyżeczka pasty waniliowejskórka otarta z połowy
cytryny1 duże tzw. rodzinne op. budyniu
waniliowego (64 g) albo 1 op. Sernixu albo 2-3 łyżki
mąki ziemniaczanejPIANA - 4
białka1 łyżka
cukru waniliowego drobnego1 szczypta
solidodatkowo - 1 puszka
brzoskwiń w lekkim
syropie (850g)ew.
cukier puder do oprószenia

sposób przygotowania : CIASTO - do miski wsypałam obie
mąki,
sól,
cukier i
proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne
masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam
żółtka i zagniotłam ciasto. Ok. 1/5 zawinęłam w folię i schowałam do lodówki a większą częścią wylepiłam dno i boki tortownicy śr. 24 cm wyłożonej najpierw papierem do pieczenia. Formę z
ciastem też odstawiłam do lodówki.MASA SEROWA -
ser z
cukrem i
jajkami wymieszałam mikserem, ale na małych obrotach żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Dodałam roztopione
masło, pastę
waniliową, skórkę i proszek budyniowy - dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Masę wylałam na naszykowany, schłodzony spód. Na wierzchu rozrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki osączone dokładnie
brzoskwinie.Z
białek jaj ubiłam sztywną pianę dodając szczyptę
soli i
cukier waniliowy. Rozprowadziłam ją mniej więcej równą warstwą na
masie serowej z
brzoskwiniami. Wierzch posypałam pokruszoną, odłożoną wcześniej, porcją surowego ciasta. Można to ciasto zetrzeć na jarzynowej tarce.Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekłam 60 minut przy grzaniu góra/dół. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim aż wystygł. Razem z formą odstawiłam na noc do lodówki żeby dobrze stężał i się schłodził.