ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis dostałam jakieś 20 lat temu od klientki, pani Bogusi. Najpierw poczęstowała mnie nim z okazji swoich imienin zachwalając, że jest bardzo prosty a ciasto zawsze świetnie wychodzi. Bardzo mi smakował więc wyprosiłam dokładną recepturę. Potem piekłam ten sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota !
Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne !
czas przygotowania : 25 minut + czas pieczenia + czas chłodzenia
składniki :
CIASTO - 240 g mąki pszennej krupczatki
80 g mąki pszennej tortowej
15 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
200 g masła
4 żółtka
MASA SEROWA - 1 kg sera białego mielonego - może być z wiaderka, ale gęsty
(używam marki Tesco albo President)
160 g zwykłego cukru
3 jajka
80 g masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
skórka otarta z połowy cytryny
1 duże tzw. rodzinne op. budyniu waniliowego (64 g) albo 1 op. Sernixu albo 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
PIANA - 4 białka
1 łyżka cukru waniliowego drobnego
1 szczypta soli
dodatkowo - 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie (850g)
ew. cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania : CIASTO - do miski wsypałam obie mąki, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam ciasto. Ok. 1/5 zawinęłam w folię i schowałam do lodówki a większą częścią wylepiłam dno i boki tortownicy śr. 24 cm wyłożonej najpierw papierem do pieczenia. Formę z ciastem też odstawiłam do lodówki.
MASA SEROWA - ser z cukrem i jajkami wymieszałam mikserem, ale na małych obrotach żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Dodałam roztopione masło, pastę waniliową, skórkę i proszek budyniowy - dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Masę wylałam na naszykowany, schłodzony spód. Na wierzchu rozrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki osączone dokładnie brzoskwinie.
Z białek jaj ubiłam sztywną pianę dodając szczyptę soli i cukier waniliowy. Rozprowadziłam ją mniej więcej równą warstwą na masie serowej z brzoskwiniami. Wierzch posypałam pokruszoną, odłożoną wcześniej, porcją surowego ciasta. Można to ciasto zetrzeć na jarzynowej tarce.
Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekłam 60 minut przy grzaniu góra/dół. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim aż wystygł. Razem z formą odstawiłam na noc do lodówki żeby dobrze stężał i się schłodził.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/sernik-z-brzoskwiniami.html