Wykonanie
Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego
mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych
ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką.Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy
przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych
ziemniaków - pyyyycha !A może zrobisz Zapiekankę z
rybą i
pieczarkami ? Też jest pyszna !

Zapiekanka pasterskaczas przygotowania : ok. 2 , 5-3 godzinyskładniki :WARSTWA
MIĘSNA - 700 g mielonej
jagnięciny1 średnia
cebula2 duże ząbki
czosnku2-3
łodygi selera naciowego2 nieduże
marchewki2 łyżeczki
masła2 łyżki
oleju roślinnego200 ml
mleka200 ml czerwonego
wytrawnego wina200 ml
bulionu warzywnego3-4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 gałązka
rozmarynu1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżka
sosu worcesterdo smaku -
sól,
pieprz mielony czarny,
pieprz cayenneWARSTWA ZIEMNIACZANA - ok. 1 kg
ziemniakówłyżka
masła100 ml
mlekaok. 80 g
startego sera cheddardo smaku -
sól, świeżo starta
gałka muszkatołowa,
papryka słodka mielonado formy - 1 łyżka
masła5 łyżek pokruszonych
płatków kukurydzianych
sposób przygotowania : MASA
MIĘSNA - warzywa obrałam, oczyściłam i opłukałam. Wszystkie pokroiłam w dość drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam 1 łyżeczkę
masła z łyżką
oleju, wrzuciłam warzywa i smażyłam na małym ogniu aż zmiękły, co jakiś czas mieszając. W trakcie powolnego smażenia podlałam połową
bulionu.
Jagnięcinę zmieliłam - można wykorzystać "gorsze" części
tuszki i okrawki w większych kawałków. Na drugiej patelni rozgrzałam mocno resztę tłuszczu, wrzuciłam
mięso i smażyłam na
ostrym ogniu aż zmieniło kolor i zaczęło się rumienić. Do
mięsa dodałam podduszone warzywa, wlałam resztę
bulionu, dodałam
rozmaryn i dusiłam ok. 15 minut. Po tym czasie wyjęłam
rozmaryn - długo duszony albo gotowany gorzknieje - a do
mięsa dolałam
mleko. Dusiłam bez przykrycia na małym ogniu ok. pół godziny. Następnie wlałam
wino, dodałam koncentrat,
tymianek i
sos worcester - dusiłam dalej aż płyn właściwie zupełnie odparował i masa zgęstniała.MASA ZIEMNIACZANA -
ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i od razu zmiażdżyłam tłuczkiem do
ziemniaków dodając
mleko i
masło. Starałam się żeby masa była bez grudek. Utłuczone
ziemniaki doprawiłam do smaku
solą,
gałką muszkatołową i
papryką słodką, na koniec dosypałam drobno
starty ser i dokładnie wymieszałam.Naczynie do zapiekania wysmarowałam wewnątrz
masłem i wysypałam zgniecionymi w dłoniach
płatkami kukurydzianymi. Na dno wyłożyłam całe uduszone
mięso. Przykryłam je
ziemniakami. Rozsmarowałam masę ziemniaczaną dokładnie i łyżką porobiłam wgniecenia - można też zrobić wzorek widelcem jeśli ktoś woli.Zapiekałam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podałam na gorąco.