Wykonanie
Jeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z
mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa,
mięso posypać
przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki
Pieprz i
sól (nr 10/2009).
Składniki:1 duża
pierś z kurczaka5-6 średnich
ziemniaków1
cebula1
papryka2
marchewki50 ml
bulionu (warzywnego lub
mięsnego)2-3 łyżki
oleju2 ząbki
czosnkusłodka papryka w proszku (lub dowolna
przyprawa do drobiu)
sól,
pieprztymianek (u mnie suszony)świeży
rozmarynSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.2.
Marchewki obrać, pokroić w plastry.3.
Paprykę pokroić w paski.4.
Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5.
Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać
słodką papryką,
solą i
pieprzem.6.
Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami
czosnku i
olejem.7. Warzywa i
mięso wymieszać ze sobą, dodać
bulion,
tymianek i świeży
rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie.Smacznego!!!