Wykonanie
Bardzo szybki i smaczny przepis. Marynatę najlepiej zrobić wieczorem,włożyć do niej
piersi z kurczaka i niech się marynują całą noc.
Mięso wyszło bardzo soczyste. Do tego polecam
marchewki i
młode ziemniaki pieczone w piekarniku.Jeśli macie dość standardowych kotletów w panierkach, polecam ten przepis :)Składniki:2
piersi z kurczaka,4 duże
ziemniaki,8 małych
marchewek,świeży
rozmarynolej ryżowy1 ząbek
czosnkuMarynata:200ml
jogurtu naturalnegosól,
pieprz1 łyżeczka
curry,2 łyżeczki
papryki słodkiej2 ząbki
czosnku2 łyżeczki świeżego
tymianku lub suszonego
Wykonanie:
Mięso i marynata:
Mięso płuczemy,suszymy i kroimy na niezbyt grube plastry. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej
mięso i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Mięso wyjmujemy z marynaty,jej nadmiar usuwamy i układamy
mięso na grillu lub patelni grillowej.Pieczemy aż będą jasne w środku i rumiane z wierzchu.
Ziemniaki: Umyte i pokrojone na połówki
młode ziemniaki przekładamy do folii aluminiowej,dodajemy zgnieciony ząbek
czosnku,doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem,wlewamy odrobinę
oleju ryżowego,i posiekany świeży
rozmaryn,wszystko razem dokładnie mieszamy i zwijamy w paczuszkę, zostawiając mały otwór.
Marchewki: Płuczemy,obieramy, kroimy w słupki i robimy tak samo jak z
ziemniakami.
Ziemniaki pieczemy na blaszce, w piekarniku nagrzanym do 160C przez 40 minut, po 20 minutach pieczenia
ziemniaków,możemy włożyć naszą paczuszkę z
marchewką.Pod koniec pieczenia możemy zrobić większe otwory w folii ,żeby
marchew i
ziemniaki ładnie się zrumieniły. Podawać na ciepło.U nas jeszcze zagościła
surowa marchewka starta na dużych oczkach,z
cytryną,
oliwą,
tymiankiem odrobiną
soli i
pieprzu ;) Gotowe.
Smacznego!!!