Wykonanie
Trzeba przyznać że zapiekanka którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku. Ponieważ w lodówce miałam tylko
cebulę,
czosnek , trochę
sera żółtego, wszechobecne
ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam
mięso mielone. Udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z
marchwi w
śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osóbSkładniki:2 duże
cebule2 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju jadalnegopęczek
tymianku lub
majeranku500g mielonej
wieprzowiny1 kg
ziemniakówświeżo zmielony
pieprzgałka muszkatołowa50g
masła200 ml
mleka150 g drobno
startego sera goudaWykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy
wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy
sól ,
pieprz, startą
gałkę muszkatołową,
masło,
mleko,
starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju wraz z drobno posiekanym
czosnkiem .
Zioła ( same listki ) ,
mięso dodajemy do
cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane
ziemniaki w woreczku wyciskamy na
mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C 15-20 minut.