Wykonanie
            
Trzeba przyznać że zapiekanka którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku. Ponieważ w lodówce miałam tylko 
cebulę, 
czosnek , trochę 
sera żółtego, wszechobecne 
ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam 
mięso mielone. Udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z 
marchwi w 
śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osóbSkładniki:2 duże 
cebule2 ząbki 
czosnku4 łyżki 
oleju jadalnegopęczek 
tymianku lub 
majeranku500g mielonej 
wieprzowiny1 kg 
ziemniakówświeżo zmielony 
pieprzgałka muszkatołowa50g 
masła200 ml 
mleka150 g drobno 
startego sera goudaWykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy 
wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy 
sól , 
pieprz, startą 
gałkę muszkatołową, 
masło, 
mleko, 
starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym.
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na 
oleju wraz z drobno posiekanym 
czosnkiem . 
Zioła ( same listki ) , 
mięso dodajemy do 
cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane 
ziemniaki w woreczku wyciskamy na 
mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C 15-20 minut.

