Wykonanie
Jesień. Chodzimy więc do parku i bawimy się w najlepszą zabawę jesieni czyli wojnę na liście.. Rzucamy się nimi.. mnie wplatają się we włosy i w chustę mojemu maluchowi zostają w kapturze. Szalejemy do utraty tchu rozrzucając liście najbardziej jak się da. Nie raz P. wpada w nie cały. Nigdy nie przepadałam za jesienią ale teraz czuję
magię tej
pory roku. Wracamy do domu i odgrzewam tą pyszną zapiekankę. Jako że ostatnio mam fazę "Zapiekanki są fajne" dziś postawiłam na klasyk. Shepherd's pie- czyli zapiekanka irlandzka. Przyznaję, że jest tu trochę pracy. Głównie machania nożem przy czym nie jest to praca skomplikowana a efekt jest naprawdę tego wart! Może nawet polubię jesień?

Składniki:500 g mielonej
jagnięciny4 duże ugotowane
ziemniaki3 łyżki
mleka100 g
startego sera cheddar1 duża
cebula1 łodyga
selera naciowego2 średnie
marchewki2 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów (lub 3 świeże
pomidory pozbawione skóry)
sos worcestershire (porządny chlust:))
sólpieprzłyżka
masłaolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na
oliwie. Dodaj
czosnek drobno pokrojony,
marchewkę startą na dużych oczkach i
seler pokrojony w niewielkie kawałki. Podsmażaj aż warzywa zmiękną. Dodaj
mięso. Gdy całość trochę się podsmaży dodaj
pomidory (w puszcze lub świeże). Przypraw
solą,
pieprzem i
sosem worcestershire. Całość jeszcze chwilę smaż i przełóż do wysmarowanej
masłem formy do zapiekania.
Ziemniaki rozgnieć i dodaj do nich
sól,
pieprz masło i
cheddar. Wymieszaj aby masa była gładka. Rozłóż
ziemniaki na warzywach i
mięsie. Wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ok 20 minut. Do momentu aż
ziemniaki lekko się przypieką (możesz ustawić funkcję grilla).Smacznego!