Wykonanie
Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie to pochodząca z Wielkiej Brytanii zapiekanka. Warstwę
mięsno-warzywną zapieka się pod pierzynką z
pure ziemniaczanego. Bardzo smaczna i sycąca.

Zapiekanka pasterska500g
mięsa mielonego (w oryginale
jagnięcina- można zastąpić innym)2
cebule2
marchewkipół
selera4 ząbki
czosnkuszklanka
przecieru pomidorowegooregano,
bazyliasól,
pieprz1kg
ziemniaków4 łyżki
masła125ml
mlekasól,
pieprzser cheddar do posypania
Cebule pokroić w kostkę,
marchewki i
selera zetrzeć na tarce, udusić na patelni, dodać przeciśnięty
czosnek oraz
mięso. Następnie dodać
przecier pomidorowy i dusić aż całość zgęstnieje. Doprawić
oregano,
bazylią,
solą i
pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc dobrze tłuczkiem do
ziemniaków, dodając
masło i
mleko. Doprawić
solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, wyłożyć na dno warstwę
mięsno-warzywną, a następnie
pure ziemniaczane, wyrównać, można zrobić wzorek widelcem. Wierzch posypać
cheddarem i piec w piekarniku ok. 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienienia.


