ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

nazwa

Wykonanie

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie to pochodząca z Wielkiej Brytanii zapiekanka. Warstwę mięsno-warzywną zapieka się pod pierzynką z pure ziemniaczanego. Bardzo smaczna i sycąca.
Zapiekanka pasterska
500g mięsa mielonego (w oryginale jagnięcina- można zastąpić innym)
2 cebule
2 marchewki
pół selera
4 ząbki czosnku
szklanka przecieru pomidorowego
oregano, bazylia
sól, pieprz
1kg ziemniaków
4 łyżki masła
125ml mleka
sól, pieprz
ser cheddar do posypania
Cebule pokroić w kostkę, marchewki i selera zetrzeć na tarce, udusić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek oraz mięso. Następnie dodać przecier pomidorowy i dusić aż całość zgęstnieje. Doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków, dodając masło i mleko. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno warstwę mięsno-warzywną, a następnie pure ziemniaczane, wyrównać, można zrobić wzorek widelcem. Wierzch posypać cheddarem i piec w piekarniku ok. 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/11/zapiekanka-pasterska.html