Dziś publikujemy pierwsze danie z 2 części listy 20 najpopularniejszych greckich przepiswów. Youvetsi - tradycyjny grecki gulasz, wykonany z jagnięciny lub wołowiny. Prosty, sycący i idealny na jesienne i zimowe dni.Składniki:1 kg wołowiny (lub jagnięciny)5 dojrzałych pomidorów1 duża cebula4 ząbki czosnku1 duża marchew1/2 filiżanki oliwy lub masła1/2 kg drobnego makaronustarty ser żółty (najlepiej graviera)pieprz i sólPrzygotowanie:Rozporcjowaną wołowinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pieprz, starte pomidory i marchew, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną cebulę. Podlewamy oliwą, wodą i pieczemy w średnio gorącym piekarniku do czasu aż mięso będzie miękkie. Gdy już będzie miękkie, dolewamy 4 filiżanki ciepłej wody, wrzucamy makaron, rozprowadzając go równomiernie. Solimy. Pieczemy jeszcze chwilę w średnio gorącym piekarniku do czasu aż makaron będzie miękki. Podajemy posypane startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z greckim winem wytrawnym :)