ßßß
Cookit - przepis na Turecka zupa z czerwonej soczewicy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Turecka zupa z czerwonej soczewicy
Składniki
Soczewica czerwona
Olej
Masło
Cebula
Czosnek
Marchew
Ziemniak
Koncentrat pomidorowy
Bulion warzywny
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Mięta
Tymianek
Wykonanie
Przepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z
soczewicy
- przepis kuchni tureckiej - w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :)SKŁADNIKI2 szklanki
czerwonej soczewicy
1 łyżka
oleju
1 łyżka
masła
1
cebula
2 ząbki
czosnku
1 duża
marchew
1 duży
ziemniak
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
1 l
bulionu warzywnego
sól
,
pieprz
ostra papryka
4-5 listków świeżej
mięty
suszony
tymianek
kumin
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę
płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny.
Cebulę
i
czosnek
siekamy i podsmażamy do miękkości w garnku na rozgrzanym
oleju
z
masłem
. Dodajemy pokrojone w kostkę
marchew
i
ziemniaka
. Zalewamy
bulionem
i dodajemy odsączoną
soczewicę
. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy
przecier pomidorowy
,
miętę
, około pół łyżeczki kuminu i
tymianku
, szczyptę
papryki
oraz
sól
i
pieprz
- do smaku.Miksujemy na gładko. Podajemy z
pieczywem
lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Źródło:
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/02/turecka-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html
Przepisy powiązane
Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası
Pasta z czerwonej soczewicy
Zdrowa zupa z jarmużu i soczewicy
Zupa cebulowo-serowa
Aromatyczna zupa krem z cukinii, ziemniaków i mięty
Składniki powiązane (0)