ßßß
1 łyżka masła1 cebula2 ząbki czosnku1 duża marchew1 duży ziemniak2 łyżki koncentratu pomidorowego1 l bulionu warzywnegosól, pieprzostra papryka4-5 listków świeżej miętysuszony tymianekkumin
PRZYGOTOWANIESoczewicę płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy do miękkości w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodajemy pokrojone w kostkę marchew i ziemniaka. Zalewamy bulionem i dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki oraz sól i pieprz - do smaku.Miksujemy na gładko. Podajemy z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)