Wykonanie
Dzisiaj padło na przepis na kolejną pastę, tym razem z
czerwonej soczewicy. Wiem, że dla większości nie brzmi to zbyt smacznie tak jak pasta z
zielonego groszku, ale uwierzcie jak się dobrze doprawi to są pyszne. Różnica
między pastą z
groszku a pastą z
soczewicy jest kolosalna. Ta z
zielonego groszku jest delikatna, natomiast pasta z
soczewicy jest pikantna. ;)
Składniki:Paczka
czerwonej soczewicy2 ząbki
czosnkumały słoiczek
koncentratu pomidorowego1 średnia
cebulasól,
pieprzpapryka ostraPrzygotowanie:Na początku gotujemy
soczewicę, tak jak jest to podane na opakowaniu,
wodę solimy,
pieprzymy i wsypujemy
paprykę ostrą. W
między czasie smażymy drobno posiekaną
cebulkę i
czosnek. Kiedy nasze składniki są już gotowe, przerzucamy je do miski i dokładnie blendujemy. Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy troszkę
soli do smaku oraz znaczną ilość
pieprzu i
papryki ostrej. wszystko mieszamy i dodajemy koncentrat, całość miksujemy mikserem jeszcze przez 3 minuty. Moim zdaniem pasta z
soczewicy najlepiej smakuje z grzankami zapiekanymi z
masłem posypanym ostrą i
słodką papryką.POWODZENIA I SMACZNEGO. ;)
Moja propozycja podania:
Petite Princesse