Wykonanie
Chociaż najbardziej lubię zupy jarzynowe, w których pływają kawałki różnych warzyw to na dobry krem też czasami mam ochotę. Podaję go zwykle z grzankami żeby urozmaicić konsystencję i nie
mieć wrażenia, że jem papkę dla dzieci.Krem z
cukinii z
miętą jest bardzo aromatyczny i pożywny. Szybko się go robi a pomysł możecie wykorzystać do przygotowania zup także z innych warzyw. Dzisiaj będzie łagodnie i pachnąco bo
mięta z wiejskiego ogródka jest wyjątkowo aromatyczna.Do kremowej, zmiksowanej zupy zawsze dobrze dodać coś chrupkiego - mogą to być grzanki albo kawałeczki chrupiących,
surowych warzyw czy choćby
kiełki tak jak to zrobiłam podając Zupę krem z topinamburu .
czas przygotowania: ok. 20 minutskładniki na 3 porcje:1 średnia zielona
cukinia - ok. 2 szklanek po pokrojeniu2 średnie
ziemniaki1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju albo
masłaok. 200-250 ml
bulionu jarzynowegogarść liści świeżej
mięty, u mnie pieprzowado smaku -
sól,
pieprz mielony
Jak zrobić pachnącą zupę krem z cukinii?Wszystkie warzywa umyłam.
Ziemniaki obrałam ze skórki, z
cukinii odcięłam tylko końcówki. Nie wydrążałam też środka z
cukinii bo warzywo było
młode i jędrne. Wszystko pokroiłam w kostkę. Obraną
cebulę i
czosnek posiekałam. W garnku rozgrzałam łyżkę
oleju i zeszkliłam
cebulę. Dodałam
czosnek i pokrojone
ziemniaki. Od razu wlałam
bulion i gotowałam pod przykryciem aż
ziemniaki były miękkie. Wtedy dorzuciłam pokrojoną
cukinię i gotowałam razem nie dłużej niż 3-4 minuty bo
cukinia nie potrzebuje więcej.Zdjęłam garnek z ognia. Dodałam do zupy opłukane liście
mięty i całość zblendowałam na gładki krem. Doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem. Podałam od razu po przygotowaniu, na gorąco, z grzankami i świeżymi listkami
mięty. Gdyby zupa była zbyt gęsta można rozrzedzić ją dolewając nieco więcej
bulionu albo zwykłej
wody.Grzanki zrobiłam opiekając do zrumienienia kilka kromek pokrojonego w kostkę i skropionego
olejem chleba. Można to zrobić rozsypując kostki
pieczywa na blasze i wstawiając do piekarnika albo obsmażyć na patelni. W obu przypadkach trzeba pilnować grzanek żeby się nie spaliły. Do zrobienia grzanek można użyć
bułki,
bułek,
zwykłego chleba a nawet
chleba razowego czy z ziarnami.