Wykonanie
« Czym się różni
drink od koktajlu, a koktajl od smoothie?Zupy krem lubię za ich prostotę w przygotowaniu, a także za to, że są bardzo sycące. Jedna miseczka wystarczy aby zaspokoić głód. Spróbujcie tego przepisu, szczególnie w sezonie na
cukinie 😉Składniki na ok. 1 , 5 l zupy:jedna duża
cukiniadwa średnie
ziemniakiśrednia
cebula2 ząbki
czosnkułyżka
oleju do smażenia
sól i
pieprz do smakuokoło 1 – 1,5 l
bulionu warzywnego/mięsnego
sól i
pieprz do smaku
śmietana,
groszek ptysiowy i
mięta do podaniaKrok 1
Cebulę kroimy w
pióra.
Cukinię kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski.
Czosnek obieramy. Wszystkie składniki podsmażamy w garnku do zeszklenia.
Bulion podgrzewamy.Krok 2Obieramy
ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonych składników oraz zalewamy rosołem. Wszystko gotujemy do miękkości.Krok 3Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy z gazu, blendujemy i doprawiamy
pieprzem oraz
solą. Podajemy zupę krem polaną
śmietaną, ozdobioną
miętą w towarzystwie ptysiowego
groszku.

Inne zupy krem:Zupa krem
brokułowy z grzankami i
serkiem topionym