Wykonanie
W tym roku
cukinia gościła w mojej kuchni bardzo często i w przeróżnej postaci:placków, zapiekana w piekarniku z pysznym farszem, jako główny składnik tarty czy po prostu zupa.I właśnie tę ostatnią przyrządziłam w miniony weekend,żegnając się z
cukinią w tym sezonie (chyba) na dobre.Kremowa zupa z
cukinii z dodatkiem
czosnku to niesamowicie proste do wykonania danie,które przypadnie do gustu każdemu .
1 litr
bulionucukinia2-3 średniej wielkości
ziemniakicebula2 ząbki
czosnkusólpieprz* * *
Cukinię i
ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy na
oliwie, do czasu aż odrobinę zmiękną.Następnie dodajemy je do
bulionu i gotujemy na niedużym ogniu do momentu, kiedy będą bardzo miękkie.W międzyczasie siekamy
cebulę i podsmażamy ją na patelni.Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Cebulę wraz z
czosnkiem dodajemy do gotującej się zupy.Kiedy zupa trochę wystygnie, miksujemy ją blenderem.Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.Zupę podajemy z grzankami.