Wykonanie
Jeszcze tego samego dnia, kiedy pojawił się ten przepis u Edyty zrobiłam ten krem na obiad. Był pyszny. W zasadzie była to pierwsza zupa-krem jaką robiłam. I z pewnością nie ostatnia :)
Składniki:1
cukinia ( ok.1 kg - moja była trochę mniejsza)2 większe
ziemniaki1
cebula4 ząbki
czosnku750 ml
bulionu (może być z kostki)4 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprzziołowe grzankiSposób przygotowania:1. Obieramy wszystkie warzywa.2.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i rumienimy na patelni. W tym czasie
cukinię i
ziemniaki kroimy w kosteczkę (jeśli
cukinia jest przerośnięta, to należy pozbyć się pestek). Pokrojone warzywa wrzucamy do patelni z
cebulą i
czosnkiem, dusimy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.3. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym
bulionem i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy.4. W miseczce mieszamy
śmietanę ze szczyptą
soli i chochelką gorącej zupy. Całość przelewamy do kremu i mieszamy.5. Zupę-krem podajemy z grzankami.
Smacznego!Źródło: Przy
kuchennym stole