ßßß
Składniki:1 cukinia ( ok.1 kg - moja była trochę mniejsza)2 większe ziemniaki1 cebula4 ząbki czosnku750 ml bulionu (może być z kostki)4 łyżki śmietany 18%sól, pieprzziołowe grzankiSposób przygotowania:1. Obieramy wszystkie warzywa.2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i rumienimy na patelni. W tym czasie cukinię i ziemniaki kroimy w kosteczkę (jeśli cukinia jest przerośnięta, to należy pozbyć się pestek). Pokrojone warzywa wrzucamy do patelni z cebulą i czosnkiem, dusimy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.3. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy.4. W miseczce mieszamy śmietanę ze szczyptą soli i chochelką gorącej zupy. Całość przelewamy do kremu i mieszamy.5. Zupę-krem podajemy z grzankami.
Smacznego!Źródło: Przy kuchennym stole