ßßß Cookit - przepis na Przekąski w wafelku

Przekąski w wafelku

nazwa

Wykonanie

Małe przekąski z chrupiącego wafelka wypełnionego czymś pysznym to doskonała alternatywa dla kanapek. Foremki są gotowe i oczywiście jadalne a można w nich podać wszystko co chcecie jeśli tylko się zmieści. Ja miałam robić zwyczajną pastę do pieczywa, z jajek i groszku, i gdy gotowałam składniki przyszedł mi do głowy pomysł na właśnie takie przekąski.
Foremki dostałam jeszcze przed świętami od firmy Vafini - producenta waflowych skorupek jajek . Niestety, takich miseczek jakie mi przysłano nie ma ich jeszcze w sprzedaży, to partia testowa, ale skorupki waflowe znajdziecie w sieci sklepów Rossmann.
czas przygotowania : 30 minut
składniki :
2 opakowania waflowych foremek - razem 32 sztuki
3 nieduże szalotki
3 duże jajka
ok. 1 szkl. groszku zielonego mrożonego
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oleju
garść szczypiorku
3 szczypty kurkumy mielonej
1-2 szczypty wędzonej papryki czerwonej, mielonej
do smaku - sól, pieprz biały mielony, cukier
do dekoracji - zielenina
sposób przygotowania : szalotki obrałam, posiekałam i przesmażyłam na oleju - ma się tylko zeszklić. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek. Pokrojone grubo wrzuciłam do naczynia. Dodałam po łyżce majonezu i jogurtu, połowę smażonej szalotki, kurkumę, paprykę i zmiksowałam na pastę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Do reszty szalotki, którą zostawiłam w rondelku dosypałam mrożony groszek, wlałam kilka łyżeczek wody i wsypałam szczyptę cukru. Dusiłam ok. 10 minut aż groszek zmiękł. Pozwoliłam mu przestygnąć a następnie przełożyłam do naczynia blendera. Dodałam umyty i osączony szczypior, 1-2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę majonezu i zmiksowałam na pastę tak jak jajka.
Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać 1-2 łyżeczki przegotowanej wody albo dodać więcej jogurtu. Zieloną pastę też doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Napełniłam foremki obiema pastami - do jednej połowy groszkowa a do drugiej jajeczna. Przybrałam ziarenkami ugotowanego groszku i świeżą zieleniną.
Pasty można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce. Napełniać wafle radzę na krótko przed podaniem bo chociaż dobrze trzymają kształt i nie rozmiękają szybko to jednak tracą na chrupkości.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/przekaski-w-wafelku.html