Nazwałam je tak ponieważ do sosu dołożyłam rzodkiewkę i szczypiorek, które rozpoczynają sezon nowalijek. Pomysł podrzuciła mi moja przyjaciółka A. za który z całego serca dziękuję. Jajka były wyśmienite! Ugotowałam 12 jajek ale można około 15 - sosu wystarczy. Jajka powinny być w nim zanurzone. Jeden minus tej przekąski - rzodkiewka barwi. Jeśli zaleje się jajka i odstawi na 0,5 godziny to pojawiają się różowe kropeczki nie wygląda to zbyt estetycznie ale moim Gościom to nie przeszkadzało ;) Zawsze można ją pominąć.Składniki:12 jajek ugotowanych na twardo (10 minut od zagotowania)150 ml majonezu200 g jogurtu greckiego180 g jogurtu naturalnego (u mnie Zott - jest gęsty)pęczek szczypiorkupęczek rzodkiewek (10 sztuk)sól, pieprz biały do smaku1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta kwaskuszczypta cukru lub odrobina mioduSzczypiorek i rzodkiewkę opłukać. Szczypiorek drobno pokroić a rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać jogurty z majonezem, dodać nowalijki i przyprawić do smaku. Jajka obrać przekroić na połówki, ułożyć na półmisku i zalać sosem.Polecam :)