ßßß Cookit - przepis na Jajka wiosenne - na zimno

Jajka wiosenne - na zimno

nazwa

Wykonanie

Nazwałam je tak ponieważ do sosu dołożyłam rzodkiewkę i szczypiorek, które rozpoczynają sezon nowalijek. Pomysł podrzuciła mi moja przyjaciółka A. za który z całego serca dziękuję. Jajka były wyśmienite! Ugotowałam 12 jajek ale można około 15 - sosu wystarczy. Jajka powinny być w nim zanurzone. Jeden minus tej przekąski - rzodkiewka barwi. Jeśli zaleje się jajka i odstawi na 0,5 godziny to pojawiają się różowe kropeczki nie wygląda to zbyt estetycznie ale moim Gościom to nie przeszkadzało ;) Zawsze można ją pominąć.
Składniki:
12 jajek ugotowanych na twardo (10 minut od zagotowania)
150 ml majonezu
200 g jogurtu greckiego
180 g jogurtu naturalnego (u mnie Zott - jest gęsty)
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek (10 sztuk)
sól, pieprz biały do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta kwasku
szczypta cukru lub odrobina miodu
Szczypiorek i rzodkiewkę opłukać. Szczypiorek drobno pokroić a rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać jogurty z majonezem, dodać nowalijki i przyprawić do smaku. Jajka obrać przekroić na połówki, ułożyć na półmisku i zalać sosem.
Polecam :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/02/jajka-wiosenne-na-zimno.html